Όταν σβήνουν τα φώτα της δόξας

©Eurokinissi

Ελληνες αστέρες και μύθοι του παγκόσμιου αθλητισμού βρέθηκαν από το ζενίθ και τις αμύθητες περιουσίες στο ναδίρ και τη χρεωκοπία.

Σταύρος Κουράκος//ActionPress

.

Μία ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο στη ζωή του περνάει ο πάλαι ποτέ άσος των ελληνικών γηπέδων, Βασίλης Καραπιάλης. Ο βιρτουόζος της μπάλας, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας 21 φορές, οδήγησε τη Λάρισα στην κατάκτηση του μοναδικού της πρωταθλήματος το 1988, με την οποία είχε 145 εμφανίσεις πετυχαίνοντας 29 γκολ, ενώ πανηγύρισε 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα με τον Ολυμπιακό, κάνοντας 229 συμμετοχές και σκοράροντας 61 φορές, ζει τη δική του περιπέτεια.

Σταματώντας την ενεργό δράση το 2000, ο Καραπιάλης παρέμεινε στην ομάδα που λατρεύτηκε όσο λίγοι, τον Ολυμπιακό, με πολλούς να τον τοποθετούν στην ίδια θέση με τον θρυλικό Γιώργο Δεληκάρη, δύο απ’ τα καλύτερα «δεκάρια» που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα της ομάδας του Πειραιά.

Εμεινε κοντά στα παιδιά των ακαδημιών των «ερυθρολεύκων», θέλοντας να τους δείξει κάποια από τα μυστικά της μπάλας που γνώριζε και διετέλεσε σκάουτερ, αλλά και προπονητής της ομάδας Νέων. Αργότερα δημιούργησε τη δική του ακαδημία, το «Καραπιάλης Club» σε έναν ανάλογο χώρο με εγκαταστάσεις ποδοσφαίρου 5χ5, στο Χαλάνδρι. Μία επένδυση, η οποία όπως αποδείχθηκε, σε βάθος χρόνου, τον οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο λόγω χρεών το 2019.

Ο Λαρισαίος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, στα 57 του χρόνια πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους πλειστηριασμούς για ακίνητα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Συγκεκριμένα για τις 22 Φεβρουαρίου, με επισπεύδουσα την doValue, έχει προγραμματιστεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για δύο διαμερίσματα και δύο θέσεις στάθμευσης, σε πολυκατοικία στη Λάρισα, την ιδιαίτερα πατρίδα του, που είχαν αγοραστεί το 1999. Τα διαμερίσματα εβδόμου ορόφου είναι 116,60 τμ, και 120,55 τμ και βγαίνουν με τιμή εκκίνησης 125.000 ευρώ και 137.000 ευρώ, ενώ οι θέσεις στάθμευσης με 8.000 ευρώ η καθεμία.

Συνολικό χρέος, δηλαδή, στις 270.000 ευρώ. Μία εξέλιξη που φαινόταν αναπόφευκτη, αφού ο Καραπιάλης δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει δάνεια που είχε πάρει τα τελευταία χρόνια και αποδείχτηκε ότι το ταλέντο που είχε στο ποδόσφαιρο, δεν τον ακολούθησε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Πάντως στο άκουσμα της είδησης αρκετός κόσμος (μεταξύ των οποίων και δικηγόροι) έχουν ενδιαφερθεί για να σταθούν στο πλευρό του και να τον βοηθήσουν να ξεφύγει απ’ το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει.

Απ’ το γήπεδο και τη Βούλη, σε μηχανάκι κούριερ

Ο Βασίλης Καραπιάλης δεν είναι ο μόνος μεγάλος αθλητής που τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει πως έκανε λάθος οικονομική διαχείριση. Μην ξεχνάμε την περίπτωση του Γιώργου Ανατολάκη, ο οποίος μετά από 16 χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έχοντας διατελέσει στη συνέχεια βουλευτής, αλλά και πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, λόγω κακών χειρισμών, αναγκάστηκε να δουλέψει ως κούριερ για να βγάλει τα προς το ζην.

Παρότι απ’ τους καλά αμειβόμενους Ελληνες ποδοσφαιριστές, τα επιχειρηματικά λάθη που έκανε αλλά και το διαζύγιο με την επί 15 χρόνια σύζυγό του, Ζάννα Χολέβα, τον ανάγκασαν να χάσει το σπίτι του λόγω χρεών, αλλά και να πληρώνει μία μεγάλη διατροφή. Ο Ανατολάκης ήταν πάντα εργατικός και έτσι δεν δίστασε να δουλέψει ως διανομέας.

©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οταν αυτό έγινε γνωστό, το κύμα συμπαράστασης του κόσμου του «έδωσε» και πάλι δουλειά στο ποδόσφαιρο, με την ΠΑΕ Ολυμπιακός να τον τοποθετεί στη θέση του γενικού αρχηγού της β’ ομάδας του ποδοσφαίρου, δίνοντάς του άλλη μία ευκαιρία για να βρει τον δρόμο του.

Θρύλοι του αθλητισμού που καταστράφηκαν οικονομικά

Σε διεθνές επίπεδο, πολλοί είναι αυτοί που καταστράφηκαν οικονομικά και πτώχευσαν, με πιο τραγική την ιστορία του Βραζιλιάνου θρύλου του ποδοσφαίρου, του Γκαρίντσα, ο οποίος μόλις σε ηλικία 49 ετών, βρέθηκε νεκρός (το 1983) σε ένα σκοτεινό στενό, όντας για καιρό σε κατάσταση ένδειας.

Στα όρια της φτώχιας έφτασε η Ολγα Κόρμπουτ, απ’ τη Λευκορωσία, η οποία είχε κατακτήσει στη γυμναστική έξι ολυμπιακά μετάλλια (σε Μόναχο το 1972 και Μόντρεαλ το 1976), αναγκάστηκε όμως να πουλήσει τα πέντε εξ αυτών (το άλλο της το έκλεψαν) έναντι 333.500 δολαρίων, για να γλιτώσει απ’ την πείνα.

Ο μεγάλος τενίστας Μπόρις Μπέκερ, με τεράστιες επιτυχίες, είχε κερδίσει πάνω από 50 εκατ. δολάρια, όμως είδε όλες του τις επενδύσεις (Sportgate, New Food AG, Boris Becker εμπορία αυτοκινήτων, Boris Becker TV, ουρανοξύστης στο Ντουμπάι) να ναυαγούν κι ο ίδιος να αναγκάζεται να πουλήσει το 2019, 82 προσωπικά του αντικείμενα για να μαζέψει 765.000 ευρώ.

Ο μποξέρ Εβάντερ Χόλιφιλντ, το 2012 αναγκάστηκε να πουλήσει τα γάντια που φόραγε στον διάσημο αγώνα που ο Μάικλ Τάισον του είχε δαγκώσει το αφτί. Είχε κερδίσει 200 εκατ. δολάρια στα ρινγκ, αλλά τα ξόδεψε όλα αγοράζοντας μία βίλα 109 δωματίων στην Ατλάντα, αλυσίδα εστιατορίων στο όνομα του και δισκογραφική εταιρεία. Λόγω χρεών έχασε όλη την περιουσία του αλλά και πλήρωνε διατροφή στις έξι συζύγους, με τις οποίες έκανε έντεκα παιδιά. Ο ίδιος είχε πει: «Κάποτε ήμουν πλούσιος και ανόητος, τώρα είμαι φτωχός, αλλά σοφός».

Εκτός όμως απ’ τις λανθασμένες επενδύσεις και την οικονομική διαχείριση, σημαντικό ρόλο στη μοίρα πρώην αθλητών έχει παίξει ο τζόγος κι ο αλκοολισμός. 

Ο μεγάλος του αγγλικού ποδοσφαίρου, Τζορτζ Μπεστ, είχε παραδεχτεί ότι είχε μπλέξει με το αλκοόλ, μοιάζοντας με σκιά του εαυτού του. «Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα», είχε πει όταν βρέθηκε με ένα μπουκάλι μπίρα στο χέρι και δυο-τρεις στερλίνες στην τσέπη. Πέθανε σε ηλικία 59 ετών.

Ο πρώην αστέρας του ΝΒΑ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, είχε αποκαλύψει το 2006 ότι είχε χάσει πάνω από 10 εκατ. δολάρια σε τυχερά παιχνίδια, ενώ ο πρώην Αγγλος ποδοσφαιριστής, Μάθιου Εθέρινγκτον, είχε παραδεχτεί ότι είχε χάσει 1,5 εκατ. λίρες στον τζόγο, δημιουργώντας ένα χρέος της τάξης των 800.000 λιρών που τον οδήγησε στον χωρισμό και σε οικονομική καταστροφή.

Γνωστός ο εθισμός στον τζόγο και του μεγάλου Μάικλ Τζόρνταν, αλλά μάλλον όσα λεφτά και να έχασε δεν θα τον οδηγούσαν ποτέ σε κατάσταση χρεωκοπίας.

Πάντως, μία έρευνα του Sports Illustrated ανέφερε ότι απ’ τους παίκτες του ΝΒΑ που θα σταματήσουν το μπάσκετ, μέσα σε πέντε χρόνια το 60% αυτών θα έχουν χάσει την περιουσία που απέκτησαν στον χώρο, λόγω κακών χειρισμών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.