Οταν η φρουρά της Ελισάβετ έβγαζε selfie και τραγουδούσε Χαβάη Πέντε-0 [vids]

© Shutterstock

Οι άνδρες που απαρτίζουν τη Βασιλική φρουρά η οποία είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη των επίσημων βασιλικών ανακτόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ακολουθούν πάντα ένα αυστηρό πρωτόκολλο: δεν γελούν, δεν μιλάνε, δεν ποζάρουν για selfie με τους τουρίστες.

Η μάλλον, σχεδόν πάντα: στην εκάστοτε στρατιωτική μπάντα που δίνει τον τόνο για την αλλαγή της φρουράς μερικές φορές αρέσει να σπάει αυτή τη ρουτίνα, με τραγούδια όπως το «The Final Countdown» και το Soundtrack του «Χαβάη Πέντε-0».

Πρόκειται άλλωστε για μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν του Λονδίνου και ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εικόνα των φυλάκων που παραμένουν στωικά έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ πρωταγωνιστεί παντού: από φωτογραφίες τουριστών και καρτ-ποστάλ έως… κουτιά και περιτυλίγματα μπισκότων και άλλων προϊόντων.

Αυτή η εικόνα έχει γοητεύσει εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια επισκέπτες οι οποίοι σπεύδουν για να δουν τους εν ενεργεία στρατιώτες να παρουσιάζουν τα όπλα τους, να παρελαύνουν και να στοιχίζονται έξω από τα ανάκτορα.

Για να τους ικανοποιήσει, η μπάντα της Βασιλικής Φρουράς σπάει αρκετές φορές το πρωτόκολλο και «ξεχνά» για λίγο τα στρατιωτικά εμβάσματα.

Το καθήκον της Βασιλικής φρουράς είναι να προστατεύει όλες τις κατοικίες της του Βρετανού μονάρχη, οπότε – αν και συνδέονται περισσότερο με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ – τα μέλη της φρουράς βρίσκονται επίσης στο Κάστρο του Γουίντσορ, στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου ή στον Πύργο του Λονδίνου.

Στην πρωτεύουσα της Σκοτίας, το Εδιμβούργο, η φρουρά βρίσκεται στα Ανάκτορα του Χόλιρουντ και στο Κάστρο του Εδιμβούργου, αλλά σε αντίθεση με τα βασιλικά ανάκτορα του Λονδίνου όπου εκτελούν τα καθήκοντα τους όλο το χρόνο, βρίσκεται εκεί μόνο κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του μονάρχη.

Επειδή το Παλάτι του Αγίου Ιακώβου εξακολουθεί να θεωρείται η επίσημη κατοικία του Ηγεμόνα – αν και κανείς δεν έχει ζήσει εκεί εδώ και δύο δεκαετίες – το αρχηγείο της Φρουράς βρίσκεται ακόμη εκεί.

Οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται στην «αυλή» του βρετανικού στέμματος προκαλούσαν πάντοτε δέος και τεράστιο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο.

Η βασιλική φρουρά αποτελεί «ζωντανή υπενθύμιση» της ιδιαίτερης σχέσης που είχε διαχρονικά η βασιλική οικογένεια με τον στρατό. Ομως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν δεν είναι ρομπότ που απλά ακολουθούν πρωτόκολλα.

Δεν είναι φυσικά λίγες οι φορές που φροντίζουν οι ίδιοι να μας το υπενθυμίζουν.

Η αλλαγή της φρουράς

Πιο διάσημη για τους επισκέπτες του Λονδίνου είναι φυσικά η αλλαγή της φρουράς στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, μια τελετή κατά την οποία η «παλιά» Βασιλική Φρουρά παραδίδει την ευθύνη για την προστασία των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και του Παλατιού του Αγίου Ιακώβου στη «νέα» Φρουρά.

Η βασιλική Φρουρά στο Λονδίνο αλλάζει στο προαύλιο του Μπάκιγχαμ στις 11:00 π.μ. κάθε μέρα από τις αρχές τους καλοκαιριού έως την άνοιξη και τέσσερις φορές την εβδομάδα τον υπόλοιπο χρόνο.

Η παλιά φρουρά του Μπάκιγχαμ παρατάσσεται στον προαύλιο χώρο του Ανακτόρου στις 10:30 π.μ.

Στις 10:43 π.μ η παλιά φρουρά του Αγίου Ιακώβου αναχωρεί από το Παλάτι – με επικεφαλής συνήθως το σώμα των τυμπάνων – και βαδίζει κατά μήκος της λεωφόρου που οδηγεί στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Φτάνει στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και ενώνεται με τη φρουρά που βρίσκεται ήδη στον προαύλιο χώρο.

Εν τω μεταξύ, η νέα φρουρά σχηματίζεται και περιμένει για τον καθιερωμένο έλεγχο από τον υπασπιστή στην πλατεία όπου πραγματοποιούνται οι παρελάσεις στο Wellington Barracks.

Η νέα φρουρά μπαίνει στο προαύλιο του ανακτόρου για να συναντηθεί με την παλιά – με τον αρχηγό της τελευταίας να κατευθύνεται αργά για να παραδώσει στο νέο αρχηγό τα κλειδιά του ανακτόρου.

Και τότε αρχίζει το «πάρτι»…

Η «ποπ» μπάντα της βασιλικής φρουράς

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, η μπάντα της Βασιλικής Φρουράς, αφού επιθεωρείται επίσης από τον υπασπιστή, σχηματίζει έναν κύκλο και ξεκινάει να παίζει μουσική.

Οι μπάντες της Βασιλικής Φρουράς του Ηνωνένου Βασιλείου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου. Συνήθως, κάθε μπάντα αποτελείται από 49 άτομα, με επικεφαλής έναν μουσικό διευθυντή.

Οι μουσικές ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους δεν περιορίζονται μονάχα στις στρατιωτικές μελωδίες – και φροντίζουν να το δείχνουν αρκετά συχνά.

Τα τραγούδια που επιλέγουν κυμαίνονται από παραδοσιακά στρατιωτικά εμβάσματα έως… soundtracksαπό ταινίες και μιούζικαλ ή ακόμη και δημοφιλείς ποπ επιτυχίες.

Η μουσική που παίζεται κατά τη διάρκεια της τελετής της αλλαγής της φρουράς ήταν πάντοτε μια «μείξη» παραδοσιακής και δημοφιλούς μουσικής. Οπως αναφέρει το Household Division, όταν το 1920 η στρατιωτική μπάντα έπαιξε ένα κομμάτι από μια δημοφιλή οπερέτα, κατέφθασε ένας πεζός απεσταλμένος με ένα μήνυμα από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε’.

Ο διευθυντής μουσικής άνοιξε με ενθουσιασμό το μήνυμα, μόνο για να διαπιστώσει ότι ανέφερε: « Ο Αυτού Μεγαλειότης δεν ξέρει τι ήταν αυτό που μόλις έπαιξε η μπάντα, αλλά δεν πρόκειται να ξαναπαίξει».

Ευτυχώς, η «λογοκρισία» δεν είναι σήμερα τόσο έντονη, με αποτέλεσμα η μπάντα της Βασιλικής Φρουράς να χαρίζει μερικές μοναδικές «παραστάσεις» στους επισκέπτες.

Ακολουθούν μερικές από αυτές.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.