Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιθουανία

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Λιθουανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισφραγίζοντας έτσι τη συμπλήρωση 100 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Gitanas Nauseda, όσο και με την ομόλογό του Ingrida Šimonyté, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – Λιθουανίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων, στις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, καθώς και η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας, υπήρξε σύμπνοια στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας και των υπερβολικών διακυμάνσεων που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολυεπίπεδη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική συμπεριφορά και ρητορική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας.

Μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή σε συνεννόηση και διάλογο, δεν θα δεχθεί, όμως, αμφισβήτηση της κυριαρχίας της.

Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις με βάση τις εμπειρίες των δύο χωρών στη διαχείριση του μεταναστευτικού και αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ακόμη για ζητήματα ασφάλειας ενεργειακών υποδομών στο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ταλίν, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας και άλλους αξιωματούχους.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.