Οικονόμου για Τουρκία: «Είμαστε σε εγρήγορση»

©ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI

«Είμαστε σε εγρήγορση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο ίδιος είπε στον ΣΚΑΪ ότι η Τουρκία είναι δύναμη που προκαλεί προβλήματα στην περιοχή, και έχει προσανατολισμό μακριά από το διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα προβάλλει ήρεμα τα ίδια τα τεκμήρια της τουρκικής πλευράς, τους περιβόητους χάρτες, και η στάση μας αποδίδει τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Ευρώπη. Ενισχύεται η δική μας αποτρεπτική ικανότητα, καθιστούμε σαφές και γνωστό τι συμβαίνει στην περιοχή μας».

Η συμπεριφορά των Τούρκων είναι αλλιώς στα διεθνή fora και αλλιώς στο εσωτερικό τους ακροατήριο, κατά τον ίδιο. «Το ζυγίζουμε κι αυτό, αλλά δεν υποτιμούμε καμία πρόκληση». Ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία υπάρχουν διευκρίνισε πάντως.

«Είμαστε σε εγρήγορση, έτοιμοι να αντιδράσουμε με ψύχραιμο, αποτελεσματικό τρόπο. Πάντοτε επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά έως στιγμής. Έχουμε κάνει συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο επεκτείναμε την επικράτεια της χώρας όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, ενισχύουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την αποτρεπτική ισχύ μας με τα Rafale και τα F-35, και αυτά η άλλη χώρα τα αναζητά» τόνισε για την Τουρκία.

Απάντηση έδωσε και στα σενάρια για προγραμματισμένες διακοπές στο ρεύμα. «Τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουμε επεξεργαστεί σενάρια για να μη φτάσουμε σε τέτοια ζητήματα, είμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση, έχουμε λάβει τα μέτρα μας νωρίτερα έχουμε αποθήκες LNG έχουμε και κλιματικό πλεονέκτημα», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχθηκε εκ νέου κατά του σχεδίου της Κομισιόν για «ψαλίδι» της ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν μπορεί να δώσει λύση, αλλά θα κάνει το πρόβλημα πιο έντονο σε όλες τις χώρες, εμείς με το φυσικό αέριο παράγουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι άλλος ο δρόμος που πρέπει να κοιτάξει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ζητήματα που απορρέουν από το Ουκρανικό» επισήμανε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θέση της Αθήνας στην Ευρώπη είναι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές είπε πως «έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα, πολύ δύσκολο καλοκαίρι».

Για τη φωτιά στην Πεντέλη ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Δεν υπήρχε βραχυκύκλωμα δεν υπήρχαν κεραυνοί… Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε στην Πεντέλη με μια φωτιά που έτρεχε με 113 χλμ την ώρα το βράδυ σε πυκνή βλάστηση και δόμηση, οι συνέπειες, θα μπορούσαν να είναι εφιαλτικές».

«Οι αστυνομικοί βοήθησαν καταλυτικά στις εκκενώσεις, στο παρελθόν το πληρώσαμε ακριβά αυτό», σχολίασε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.