Οικονόμου για Καραμανλή: «Δεν έχω αντιληφθεί διαφορετική τοποθέτηση ή προσέγγιση»

©ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιταγή ακρίβειας, τις παρακολουθήσεις και άλλα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

Η 20ή Δεκεμβρίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ στους δικαιούχους, ανέφερε ο κ. Οικονόμου στην ενημέρωσή του.

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που κατέθεσε για 4η φορά ερώτηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει στη συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση» του θέματος.

Αναλυτικά όσα είπε για τις παρακολουθήσεις

«Ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθογενειών σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, των επισυνδέσεων και της καθολικής απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια, και εκεί θα διεξαχθεί μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, επί της οποίας ο καθένας θα τοποθετηθεί, και ο πρωθυπουργός θα δώσει τις απαντήσεις που είναι να δώσει. Είναι, νομίζω, απολύτως καθαρό τι επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από την υπόθεση αυτή. Και η ίδια, αλλά και οι βραχίονές της: Να συντηρούν ένα ζήτημα στην επικαιρότητα με νουβέλες, με ιστορίες ατεκμηρίωτες. Ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στη Βουλή με βάση και το νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση και θωρακίζει θεσμικά σε πολύ υψηλό βαθμό τον ευαίσθητο αυτόν τομέα στη χώρα μας στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκαν για την ουσία του ζητήματος. Με γενναιότητα αναγνωρίσαμε τις παθογένειες, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα προβούμε σε θεσμικές ρυθμίσεις, έγινε καταλογισμός πολιτικών ευθυνών. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα, όχι η επικοινωνία και ειδικώς όχι η επικοινωνία και οι εντυπώσεις, όχι η επιχειρούμενη εργαλειοποίηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ και πολύ καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, υιοθετώντας αυτή την ιδιότυπη στρατηγική του “τραμπισμού αλά γκρέκα”, προσπαθεί να μας οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα. Εμείς θα μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Για τις δημοσκοπήσεις

Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις» και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός δείχνει να εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., δείχνει να αναγνωρίζει τη δύσκολη προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία».

«Δεν έχω αντιληφθεί διαφορετική προσέγγιση από τον Κώστα Καραμανλή»

Σε ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση από τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα θέματα της αντιμετώπισης της Τουρκίας και των παρακολουθήσεων, που ερμηνεύεται ως «διαφοροποίηση», ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν μας προβληματίζει, διότι δεν έχω αντιληφθεί κάποια διαφορετική τοποθέτηση ή προσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού με βάση τις βασικές, τις θεμελιώδεις κυβερνητικές θέσεις στα εθνικά θέματα, στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Η Ν.Δ. έχει το προνόμιο εδώ και αρκετά χρόνια να έχει στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα δύο πρώην πρωθυπουργούς. Η προσωπικότητά τους, η συγκρότησή τους, η πείρα τους είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο όχι μόνο για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά και για το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Σχετικά με το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο κ. Οικονόμου είπε πως είναι μια απόφαση που θα συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού

Σε ερώτηση για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το θέμα αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία και ότι, από την απάντηση της Εθνικής Τράπεζας σε ερώτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, προκύπτει πως «σε κανένα στάδιο αυτής της υπόθεσης δεν αξιοποιήθηκαν μια σειρά από δυνατότητες που υπήρχαν και υπάρχουν προκειμένου να μη φτάσουμε στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη».

«Υποκρισία τεραστίων διαστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «υποκρισία τεραστίων διαστάσεων» και σημείωσε: «Η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό είναι τεραστίων διαστάσεων. Διότι πλειστηριασμοί γίνονταν και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμοί γίνονταν πάντοτε, διότι με δική του νομοθετική πρωτοβουλία δόθηκε η δυνατότητα στα funds να παίρνουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και να διενεργούν δικαστικές ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες και πλειστηριασμούς. Είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε. Και σήμερα οι πλειστηριασμοί που γίνονται με βάση νομοθετικές διατάξεις που οι ίδιοι νομοθέτησαν και ψήφισαν τότε “χρησιμοποιούνται”, “αξιοποιούνται” από την αξιωματική αντιπολίτευση γι’ αυτού του είδους την κριτική και την αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Εκείνο που νομίζω είναι πολύ ουσιαστικό να κάνουμε είναι να φροντίζουμε όλοι έτσι ώστε οι πρόνοιες του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει, οι πρόνοιες ρύθμισης των δανείων με τις δυνατότητες ενίσχυσης κυρίως των πιο ευάλωτων από το κράτος, να αξιοποιούνται και να μη φτάνουμε σε τέτοιου είδους δυσάρεστες -χωρίς αμφιβολία- εξελίξεις».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.