Οικονόμου: Aνενεργό και νεκρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε ανενεργό και νεκρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο», τόνισε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος μίλησε για μια αυξανόμενη πίεση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, που είναι οι συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. «Οι συντελεστές κόστους παραγωγής έχουν ανέβει στο Θεό» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που χτίζει αναχώματα στις επιθέσεις της ακρίβειας.

«Υπάρχουν και ασυνείδητοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κοινωνία και την κατάσταση. Όλο και λιγότεροι όμως» είπε και πρόσθεσε: «Περνάμε δύσκολα, ο κόσμος πιέζεται και θα πιεστεί. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι αυτό ο πρωθυπουργός επέμενε και εξακολουθεί να επιμένει, εκτός από το εθνικό σχέδιο, να υπάρχουν και ευρωπαϊκές πολιτικές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει αντιδράσει όχι απλώς με την ταχύτητα που απαιτείται, αλλά και με την ταχύτητα που μας έδειξε η ίδια ότι είχε στην περίοδο της πανδημίας. Στην περίοδο της πανδημίας τα αντανακλαστικά της Ευρώπης ήταν γρήγορα και αποτελεσματικά και είχαμε τη δυνατότητα να υψώσουμε άμυνες και σε ότι αφορά τον υγειονομικό τομέα, τα εμβόλια, αλλά και σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη των κοινωνιών.

Τώρα η πραγματικότητα είναι ότι τα βήματά της είναι πάρα πολύ αργά. Περιορίζεται στις διαπιστώσεις, σπαταλάει χρόνο την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες πιέζονται πάρα πολύ στα οικονομικά τους σε ότι αφορά την ενέργεια, το ρεύμα, το φυσικό αέριο», συμπλήρωσε.

«Είναι θετικό το ότι γίνονται κάποια μικρά βήματα. Υιοθετείται για παράδειγμα το σχέδιο κοστολόγησης το δικό μας με το οποίο ανακτούμε τα έσοδα από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά πρέπει να γίνουν πιο γενναία και ουσιαστικά βήματα και σε ότι αφορά το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και σε ότι αφορά την αποσύνδεση από την τιμή του φυσικού αερίου, της τιμής του ρεύματος, αλλά και σε ότι αφορά και πόρους οικονομικούς που πρέπει να διατεθούν στα κράτη μέλη για να ενισχύσουν τα εθνικά τους σχέδια στη μάχη αυτή κατά της ακρίβειας» τόνισε.

Για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος μέσα στο χειμώνα δήλωσε ότι δεν υπάρχει απλώς Plan B, υπάρχει προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Για παράδειγμα η συμφωνία της ΔΕΠΑ εμπορίας με τη γαλλική Total για τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου μας εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν έχουμε ολική διακοπή της ροής από αγωγούς από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν θα ξεμείνουμε.

Οι αντίστοιχες πρόνοιες που έχει πάρει η ελληνική πολιτεία στο σύνολό της για αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας της χώρας για λειτουργία των εργοστασίων μας και με λιγνίτη, νομίζω ότι μας παρέχουν υψηλές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά το στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια: Να μην έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά, να πάμε σε αυτό που λένε δελτίο ρεύματος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε με μια πολιτική που θα προάγει την εξοικονόμηση, σε πολύ λογικά πλαίσια, να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις που θα δεχτούμε» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά. «Πιστεύω ότι θα απαντήσουμε θετικά. Ο Ερντογάν ήταν που είπε “Μητσοτάκης γιοκ”. Προσωρινά πάντως δεν υπάρχει κάποιο αίτημα» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. «Η τουρκική πλευρά εδώ και πολύ καιρό έχει επιλέξει τον ρητορικό παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας με επιθέσεις, ανιστόρητους ισχυρισμούς. Η ελληνική πλευρά απαντά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι αναλόγως τα πορίσματα που θα καταθέσουν τα κόμματα, θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΥΠ. «Ήδη προχωρήσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε δύο πράγματα: Βάλαμε δεύτερο φίλτρο εισαγγελέα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα και δεύτερον θεσμοθετήσαμε την έκφραση γνώμης των Θεσμών και Διαφάνειας σε ότι αφορά τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις και γρήγορα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.