Στην παραδοχή ότι οι ξηρασία γίνεται όλο και πιο συχνό και έντονο φαινόμενο και ότι η ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων διακυβεύεται από την αύξηση των αμμοθυελλών, των πυρκαγιών, των εκτοπισμών και των συγκρούσεων προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.
Προειδοποίησε επίσης πως μέχρι τα μέσα του αιώνα, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων μπορεί να ζουν με ξηρασία. «Ο μισός πληθυσμός του κόσμου αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες της υποβάθμισης της γης, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα» παρατηρεί.
«Η φροντίδα της γης μας και της βιοποικιλότητας της μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να βοηθήσει στην επίτευξη όλων των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε στην αρχή του μηνύματός του.
Εξέφρασε την πεπίθηση του ότι η καταστροφική αυτή πορεία μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί. «H διασφάλιση της παραγωγικότητας της γης και των εδαφών είναι ένας φθηνός, υπέρ των φτωχών τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης και της ευημερίας των φτωχότερων και πιο ευάλωτων ανθρώπων του κόσμου. Η ενδυνάμωση των γυναικών ως γαιοκτήμονες είναι επίσης μια αλλαγή παιχνιδιού για την αποκατάσταση της γης. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη γη με ένα μέρος των ποσών που δαπανώνται σήμερα σε επιζήμιες για το περιβάλλον επιδοτήσεις. Κάθε δολάριο που επενδύεται στην αποκατάσταση της γης μπορεί να αποφέρει 30 φορές περισσότερο σε οφέλη. Στην Αφρική, το Μεγάλο Πράσινο Τείχος του Σαχέλ έχει ήδη αποκαταστήσει εκατομμύρια εκτάρια γης και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, από το Ντακάρ μέχρι το Τζιμπουτί» εξηγεί.