Οι νέοι επιλέγουν «πράσινα» ταξίδια

©Pixabay

  Η Δρακόλιμνη Τύμφης, ο Μύτικας και το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη αποτελούν τρεις από τους κορυφαίους προορισμούς που όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Πολλοί αποφεύγουν τα ταξίδια με αεροπλάνο ή πλοίο, με σκοπό να προστατέψουν το περιβάλλον.

   «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ενέργειες τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής θέλει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους- νέους και μη- να αρχίσουν να ταξιδεύουν με πιο βιώσιμους και πιο πράσινους τρόπους ταξιδιού. Προτεραιότητα αποτελεί το ταξίδι με τρένο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημιουργός ταξιδιωτικού περιεχομένου, Δημήτρης Καρβέλης.

«Θέλω να μυήσω τον κόσμο να αγαπήσει τη φύση να κάνει πεζοπορία, καγιάκ, ράφτινγκ και ό,τι έχει να κάνει με τη φύση. Για όλη αυτή τη δραστηριότητα μου, τον Σεπτέμβριο του 2021 με κάλεσε η ΕΕ ως έναν από τους 12 Ευρωπαίους ταξιδιώτες που θα έπαιρναν μέρος και θα ταξίδευαν με το Connecting Europe Express, το ευρωπαϊκό τρένο που ξεκινούσε από τη Λισσαβώνα και κατέληγε στο Παρίσι, διασχίζοντας πολλές τις χώρες της Ευρώπης. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα ταξίδεψα μέχρι το Ζάγκρεμπ και μοιράστηκα με το κοινό μου αυτό τον πιο βιώσιμο και πράσινο τρόπο ταξιδιού», προσθέτει.

   Ο 31χρονος έχει περισσότερους από 60 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram και το Tik Tok. Προετοιμάζει νέα βίντεο τα οποία θα αναδεικνύουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει δράσεις οι οποίες επικοινωνούν ποια είναι τα προσβάσιμα μέρη για διακοπές, για άτομα με αναπηρία. «Αυτό που λέω στους ξένους είναι ότι άμα θέλετε να έρθετε στην Ελλάδα μπορείτε να έρθετε. Δεν είναι όπως είναι στη Γερμανία ή στη Σουηδία ή στην Αγγλία ή στις χώρες που έχουν αναπτύξει πολύ υψηλό βαθμό προσβασιμότητας, αλλά είναι δυνατό», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ακτιβιστής Καμίλ Γκουνγκόρ.

Ο 34χρονος Καμίλ γεννήθηκε με νωτιαία μυϊκή ατροφία, αλλά αυτό δεν τον σταματά από το να κάνει ταξίδια. «Δεν έχω πάει στη Σαντορίνη και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πάω γιατί είναι ένα μέρος όπως και τα πιο πολλά νησιά, που είναι αρκετά δύσκολο να δεις ανάπηρο. Δεν υπάρχουν προσβάσιμα μέσα μεταφοράς. Δυο ελληνικές πόλεις έχουν βραβευτεί πανευρωπαϊκά για την προσβασιμότητα τους είναι η Κομοτηνή και τα Χανιά. Υπάρχουν όμως και άλλα θετικά παραδείγματα όπως η Σύρος.

Στην ερώτηση που μου κάνουν πολλοί για το που θα κατέτασσα την Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό πάντα λέω ότι είναι κάπου στη μέση. Δεν είναι σαν την Ισπανία ή τις Σκανδιναβικές χώρες αλλά δεν είναι και χάλια όπως άλλες βαλκανικές χώρες. Υπάρχει πρόοδος και γίνονται πράγματα όμως πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά», εξηγεί.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.