Οι έξι ξένοι προπονητές που επέστρεψαν στον Ολυμπιακό

@KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Ο Μίτσελ επέστρεψε στον Ολυμπιακό μετά από 7,5 χρόνια, αφού ανακοινώθηκε και επίσημα από τον πρόεδρο της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη, την Τετάρτη.

Με αφορμή την επιστροφή του ισπανού προπονητή στον πάγκο των πειραιωτών, ας θυμηθούμε όλους τους ξένους προπονητές που επέστρεψαν στο λιμάνι για τουλάχιστον μία ακόμη θητεία.

Γιαν Κοψίβα

Ο Γιαν Κοψίβα είχε τρεις συνολικά θητείες στον Ολυμπιακό (1927-1930, 1933-1934 & 1936-1937). Είναι ο πρώτος ξένος στην ιστορία του συλλόγου. Ανέλαβε τους «ερυθρόλευκους» το 1927 και έμεινε εκεί μέχρι το 1930 – έχοντας και ένα πέρασμα από την Εθνική Ελλάδας, με την οποία κατέγραψε την πρώτη της νίκη (2-1 τη Γιουγκοσλαβία). Στους Πειραιώτες θα επέστρεφε το 1933 για μία σεζόν, όπως και το 1936, για μία ακόμη φορά. Συνολικά δούλεψε στον Ολυμπιακό σε τρεις διαφορετικές περιόδους, μετρώντας την κατάκτηση δύο Πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Κάζιμιρ Γκόρσκι

Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι (1980-1981 & 1983) είχε δυο θητείες στο λιμάνι. Αναλυτικότερα, ο Πολωνός τεχνικός, αφού πέρασε από Παναθηναϊκό και Καστοριά, ανέλαβε τους «ερυθρόλευκους» το 1980 και έμεινε στον Πειραιά για ενάμιση χρόνο, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, προτού φύγει για την πατρίδα του και τη Λέγκια Βαρσοβίας. Όμως, επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 1983 και θα έμενε μέχρι το καλοκαίρι, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα.

Τάις Λίμπρεχτς

Ο Τάις Λίμπρεχτς (1987-1988 & 1994-1995) είχε έρθει στον Ολυμπιακό από τον τότε ισχυρό άντρα των Πειραιωτών, Γιώργο Κοσκωτά, αλλά δεν μακροημέρευσε, αποχωρώντας τελικά μετά από ένα δίμηνο. Παρ’όλα αυτά, τον Οκτώβριο του 1994 θα ανέλαβε ξανά τους «ερυθρόλευκους», στους οποίους έμεινε μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι από τους σημαντικότερους προπονητές στην Ελλάδα. Το 1996 είχε αποφασίσει να αφήσει την ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό, με στόχο να τον οδηγήσει στην επιστροφή στις επιτυχίες μετά τις όχι και τόσο επιτυχημένες σεζόν που προηγήθηκαν. Με τον Μπάγεβιτς ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, πριν αποχωρήσει στα μέσα της σεζόν 1999/00. Η δεύτερή του θητεία στους πειραιώτες ήταν το 2004, κατά την οποία οδήγησε την ομάδα στο νταμπλ.

Ερνέστο Βαλβέρδε

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους προπονητές που πέρασαν ποτέ από τον Ολυμπιακό ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος ήρθε στον Πειραιά το 2008, έχοντας φτιάξει το όνομά του σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ. Μετά από έναν χρόνο στους «ερυθρόλευκους», με τους οποίους πανηγύρισε το νταμπλ, επέστρεψε στην πατρίδα του για να δουλέψει στη Βιγιαρεάλ, όμως σύντομα θα επέστρεφε. Ο νέος τότε ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, προσέλαβε ξανά τον Ισπανό προπονητή τον Αύγουστο του 2010, με τον οποίο η ομάδα επανήλθε στις επιτυχίες. Έμεινε για μια διετία, όπου κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και είχε μία σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία. Στη συνέχεια ο Βάσκος επέστρεψε στην πατρίδα του, εκεί όπου θα δούλευε τα επόμενα χρόνια σε Βαλένθια, Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα.

Μίτσελ

Τελευταίος χρονικά προπονητής που έχει δεύτερη θητεία στον Ολυμπιακό είναι ο Μίτσελ. Όπως και ο προηγούμενος της λίστας είναι ένας από τους αγαπημένους και πλέον επιτυχημένους προπονητές του Ολυμπιακού. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο στο Λιμάνι σε δυο χρόνια, ενώ είχε την πορεία στους «16» του Champions League και τον αποκλεισμό από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και είχε νικήσει με 2-0 στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη. Μάλιστα, είχε μερικές από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του συλλόγου στην Ευρώπη κόντρα σε Μπενφίκα, Γιουβέντους και Ατλέτικο Μαδρίτης. Πλέον έρχεται με στόχο να οδηγήσει την ομάδα του Πειραιά ξανά σε αντίστοιχες επιτυχίες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.