Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

© Shutterstock

Κάποιες θεωρείται ότι είναι εμπνευσμένες από θεϊκές οντότητες, άλλες ότι έχουν σχεδιαστεί για να ξεχωρίζουν και να προσελκύουν επισκέπτες ή για καθαρά πρακτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι «μονόχρωμες» πόλεις είναι απλά υπέροχες.

Ακολουθούν επτά από τις πιο φωτεινές τοποθεσίες στον πλανήτη – στις οποίες κυριαρχεί μια ομοιόμορφη χρωματική παλέτα.

Ιζαμάλ, Μεξικό

© Shutterstock

Οι περισσότεροι τουρίστες δεν έχουν ακόμη «ανακαλύψει» την ιδιαίτερη ομορφιά της Ιζαμάλ, με αποτέλεσμα αυτή η φωτογενής πόλη του Μεξικό στη χερσόνησο Γιουκατάν να παραμένει ένα «παρθένο» μέρος ιδανικό για χαλάρωση και απομόνωση.

Ο λόγος για τον οποίο το κέντρο της πόλης είναι βαμμένο σε χρυσαφί κίτρινο χρώμα είναι ακόμη υπό συζήτηση. Κάποιοι πιστεύουν ότι η πόλη καλύφθηκε με κίτρινο χρώμα – το οποίο σχετίζεται με το Βατικανό – προς τιμήν της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 1923.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πιστεύει κάποιος ότι ήταν ένα χαρακτηριστικό που απέκτησε η πόλη πριν από πολύ περισσότερο καιρό. Μια θεωρία είναι ότι βάφτηκε σε κίτρινο χρώμα για να κρατήσει μακριά την πανούκλα. Η πόλη βρίσκεται επίσης στη θέση των αρχαίων ερειπίων των Μάγια που λέγεται ότι είναι αφιερωμένα στον θεό του ήλιου, εξού και η μελί απόχρωση.

Η απάντηση λοιπόν που θα πάρει κάποιος επισκέπτης εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσει, όμως όπως και να ‘χει, η πόλη είναι εκθαμβωτική.

Σεφσάουεν, Μαρόκο

© Shutterstock

Τα μπλε δρομάκια του Σεφσάουεν έχουν προσελκύσει από τους πιο ατρόμητους εξερευνητές μέχρι τους πιο διάσημους influencers. Όπως συμβαίνει και με την Ιζαμάλ, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί αυτή η ορεινή πόλη είναι γεμάτη με έντονα μπλε χρώματα.

Γνωστή ως «Μπλε Μαργαριτάρι», η πόλη θεωρείται ότι ζωγραφίστηκε για πρώτη φορά από τους Εβραίους αποίκους της τη δεκαετία του 1930 είτε για να συμβολίσουν τον παράδεισο – είτε ως ένα μέσο για να απωθήσουν τα κουνούπια.

Χερέθ ντε λα Φροντέρα, Ισπανία

© Shutterstock

Όπως ένας αντικατοπτρισμός που λάμπει στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου, η ασβεστωμένη πόλη Χερέθ ντε λα Φροντέρα είναι ένα κατάλευκο χωριό στην Ανδαλουσία. Τα λαμπερά άσπρα κτίρια του έρχονται σε μια υπέροχη αντίθεση με τον γαλάζιο ουρανό.

Ο «λαβύρινθος» των μεσαιωνικών μονοπατιών και τα πλακόστρωτα δρομάκια οδηγούν σε ήσυχες πλατείες γεμάτες με εστιατόρια που σερβίρουν πιάτα εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα. Οι ντόπιοι παίρνουν πολύ σοβαρά τη συντήρηση της εικόνας του χωριού, ασβεστώνοντας κάθε χρόνο όλα τα κτίρια που φθείρονται.

Νησιά Banwol και Bakji, Νότια Κορέα

© Shutterstock

Δεν είναι μόνο τα κτίρια στα νησιά Banwol και Bakji «ντυμένα» στο μωβ – οι 150 άνθρωποι που ζουν εκεί επιλέγουν επίσης το συγκεκριμένο χρώμα στην καθημερινότητα τους. Τα «Μωβ Νησιά» της Νότιας Κορέας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσουν ντόπιους επισκέπτες – ιδιαίτερα τους νέους – κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκτός από τις μωβ στέγες, υπάρχουν επίσης μεγάλες καλλιέργειες λεβάντας και λουλουδιών άστερ και φυσικά η πανέμορφη μωβ γέφυρα που ενώνει τα δύο νησιά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα εστιατόρια στα νησιά σερβίρουν επίσης μωβ ρύζι.

Τζοντπούρ, Ινδία

© Shutterstock

Αν και αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό, η πολιτεία Ρατζαστάν θεωρείται η πιο πολύχρωμη της Ινδίας. Η «Γη Των Βασιλέων» έχει πολλές περιοχές γεμάτες χρώμα, με την «πρωτιά» να ανήκει στην Τζοντπούρ, ή αλλιώς η «Μπλε Πόλη» της Ινδίας.

Ευρισκόμενη «στη σκιά» του εντυπωσιακού φρούριου Μεχρανγκάρχ που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, η πόλη είναι ουσιαστικά μια σειρά από μπλε σπίτια. Τα τείχη του φρουρίου προσφέρουν εκπληκτική θέα στην πόλη, όμως όσοι θέλουν να τη γνωρίσουν πραγματικά θα πρέπει να περιπλανηθούν στους λαβυρινθικούς δρόμους της.

Χουθκάρ, Ισπανία

© Shutterstock

Κάποτε, οι επισκέπτες του μικρού χωριού Χουθκάρ κατευθύνονταν στην περιοχή για τα μονοπάτια πεζοπορίας και τις περιπετειώδεις υπαίθριες δραστηριότητες, όπως το canyoning στην κοιλάδα που βρίσκεται δίπλα του.

Ολα αυτά πριν το Χουθκάρ μετατραπεί σε «Στρουμφοχωριό» το 2011, όταν φιλοξένησε την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας The Smurfs. Ολα τα κτίρια – ακόμη και η εκκλησία – του χωριού βάφτηκαν με το γαλάζιο του ουρανού, με τους κατοίκους να αποφασίζουν τελικά να διατηρήσουν την μπλε απόχρωση μέχρι και σήμερα.

Τζαϊπούρ, Ινδία

© Shutterstock

Ως ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ινδία για να γιορτάσει κάποιος το φεστιβάλ Χόλι (γνωστό και ως «γιορτή των χρωμάτων»), το γεγονός ότι η Τζαϊπούρ είναι ένας πολύχρωμος προορισμός δεν προκαλεί έκπληξη. Η πρωτεύουσα της πολιτείας Ρατζαστάν ήταν μια από τις πρώτες οργανωμένες πόλεις στον κόσμο.

Το κέντρο της Τζαϊπούρ – γνωστό ως «Ροζ Πόλη» – δεν έχει πλέον το ζωντανό ροζ χρώμα της φιλοξενίας και του καλωσορίσματος. Το ενιαίο χρώμα έχει μετατραπεί σήμερα περισσότερο σε ροδακινί, όμως προσελκύει ακόμη επισκέπτες στην περιοχή.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.