Οι 13 πιο επικίνδυνοι δρόμοι στον κόσμο [vids]

Απότομες στροφές, γκρεμοί που «κόβουν την ανάσα», κατολισθήσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα και πανέμορφα τοπία: οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι στον κόσμο είναι για πολλούς μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές προκλήσεις.

Παρόλο που η οδήγηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον από την άνεση του αυτοκινήτου τους.

Το παρακάτω αφιέρωμα είναι «ακατάλληλο» για όσους φοβούνται εύκολα ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Ακολουθούν οι 13 πιο επικίνδυνοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο – από διαδρομές που φαίνεται να «αψηφούν» το φόβο του θανάτου έως σήραγγες μέσα σε βουνά.

«Δρόμος του θανάτου», Βολιβία

Επισήμως γνωστή ως «Camino a Los Yungas», αυτή η διαδρομή περνάει από ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι. Από τη μία πλευρά του δρόμου υπάρχουν βράχια και δέντρα, ενώ από την άλλη ένας γκρεμός 600 μέτρων – χωρίς κιγκλιδώματα για την προστασία των οχημάτων.

Παράλληλα, υπάρχει μία ενιαία λωρίδα και για τις δύο κατευθύνσεις ενώ στα περισσότερα σημεία το πλάτος του δρόμου δεν ξεπερνάει τα 3,2 μέτρα. Το 1995 ο δρόμος «ανακηρύχθηκε» ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο, καθώς έχαναν τη ζωή τους σε αυτόν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Παρά την επικινδυνότητα του, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους τουρίστες.

Karakoram Highway, Πακιστάν προς Κίνα

Αυτή η διαδρομή του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού ανεβαίνει στο «Khunjerab Pass», ένα ορεινό πέρασμα ύψους 4.693 μέτρων στα όρη Καρακορούμ, το οποίο μεταφράζεται σε «κοιλάδα του αίματος» καθώς αποτελούσε αγαπημένο σημείο των ληστών για ενέδρες.

Αν και είναι απίθανο οι ταξιδιώτες να έρθουν αντιμέτωποι με μία επίθεση ληστών σήμερα, η διαδρομή εξακολουθεί να είναι γεμάτη με επικίνδυνα σημεία, ενώ οι κατολισθήσεις, οι πλημμύρες και οι σεισμοί δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο όσων προσπαθούν να τη διασχίσουν.

Tianmen Shan Big Gate, Κίνα

Ενας εξωπραγματικός δρόμος με 99 στροφές (οι περισσότερες από τις οποίες είναι αρκετά απότομες) βρίσκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο μέσα στο βουνό Τιανμέν στην Κίνα.

«Ο δρόμος προς τον παράδεισο» έχει μήκος 11 χιλιομέτρων και περνάει δίπλα από δέντρα, βράχους και απότομες πλαγιές που κόβουν την ανάσα.

Skippers Canyon Road, Νέα Ζηλανδία

Οντας ένας δρόμος τόσο επικίνδυνος που οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων δεν παρέχουν ασφάλεια για τις διαδρομές που πραγματοποιούνται σε αυτόν, η διαδρομή του Skippers Canyon Road «γλιστράει» πάνω από ένα βαθύ φαράγγι που δημιούργησε ο ορμητικός ποταμός Σοτόβερ (εκατοντάδες μέτρα παρακάτω).

Ο δρόμος δημιουργήθηκε από ανθρακωρύχους το 1800, καθώς στις κοίτες του ποταμού υπήρχαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες χρυσού.

Taroko Gorge Road

Τα «τυφλά» σημεία, οι συχνοί τυφώνες και οι μουσώνες κάνουν αυτήν τη διαδρομή εξαιρετικά επικίνδυνη. Πρόκειται για έναν στενό δρόμο ανάμεσα σε τεράστιους βράχους, με αρκετά χαμηλά τούνελ (περίπου 450 εργαζόμενοι λέγεται ότι πέθαναν κατά την κατασκευή τους, από το 1956 έως το 1960).

Ο δρόμος περνά μέσα από το εθνικό πάρκο Ταρόκο και προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι μαγεύονται με την υπέροχη θέα που τους παρέχει το φαράγγι της περιοχής.

Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος, Αλάσκα προς Αργεντινή

©costaricawonderland/ Instagram

Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος είναι ο μεγαλύτερος δρόμος στον κόσμο και διασχίζει 14 χώρες. Το υψηλότερο σημείο του είναι στο «Cerro de la Muerte» (Βουνό του θανάτου) στην Κόστα Ρίκα. Εκεί, ο απότομος και δύσβατος δρόμος «αιωρείται» μέσα στην ομίχλη και τα σύννεφα πάνω από την καταπράσινη ζούγκλα.

Οσοι εξακολουθούν να αναζητούν εμπειρίες που κόβουν την ανάσα μπορούν να συνεχίσουν προς τον Ισημερινό και να κατευθυνθούν κατά μήκος του «Cotopaxi Volcan Road», ενός χωματόδρομου μήκους 40 χιλιομέτρων που μαστίζεται από πλημμύρες και ένα ενεργό ηφαίστειο.

James Dalton Highway, Αλάσκα

Υπάρχουν μόνο τρία χωριά κατά μήκος αυτής της – μόνιμα παγωμένης – διαδρομής μήκους 666 χιλιομέτρων: το Wiseman, τα Coldfoot και Deadhorse. Ο αυτοκινητόδρομος θεωρείται ο πιο «μοναχικός» στη Γη, για αυτό και δεν συνίσταται να τον διασχίζει κάποιος χωρίς εργαλεία επιβίωσης.

Η ορατότητα είναι συχνά κακή χάρη στις ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες. Προκειμένοι να μειωθούν τα ατυχήματα στο δρόμο έχουν ξεκινήσει – από το 1994 και μετά – περιπολίες με ελικόπτερα δύο φορές την ημέρα.

Ο Δρόμος των Οστών, Ρωσία

Ο «Δρόμος των Οστών» στη Ρωσία δεν είναι σίγουρα κατάλληλος για όσους πιστεύουν στα φαντάσματα: ο αυτοκινητόδρομος «Kolyma» – όπως είναι η επίσημη ονομασία του – φτιάχτηκε από κρατούμενους στα Γκουλάγκ, χιλιάδες εκ των οποίων πέθαναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Τα σώματα τους θάφτηκαν στα θεμέλια του δρόμου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκονται θαμμένοι με απόσταση περίπου ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο, τα 2.500 χιλιόμετρα της διαδρομής μοιάζουν με ένα απέραντο νεκροταφείο.

Zoji La, Ινδία

Πρόκειται για ένα πανύψηλο ορεινό πέρασμα προς το ινδικό Κασμίρ, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαίων. «Σκαρφαλωμένη» στα 3.528 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η διαδρομή είναι γεμάτη ζιγκ-ζαγκ, λάσπες, πάγο (ανάλογα την εποχή) και «ντελαπαρισμένα» λεωφορεία.

Δεν έχει επίσης κιγκλιδώματα και είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι έντονες χιονοπτώσεις διακόπτουν την κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του.

Stelvio Pass, Ιταλία προς Ελβετία

O αυτοκινητόδρομος Stelvio Pass βρίσκεται σε υψόμετρο 2.743 μέτρων στα σύνορα της Ιταλίας με Αυστρία και Ουγγαρία. Οι απότομες στροφές πάνω από τις Αλπεις – υπάρχουν 48 συνεχόμενες σε κάποιο σημείο του δρόμου – κάνουν τη διαδρομή εξαιρετικά απαιτητική ακόμη και για τους πιο έμπειρους οδηγούς.

Η γραφική θέα προσελκύει πολλούς τουρίστες, οι οποίοι πολλές φορές προτιμούν να διασχίζουν τη διαδρομή με ποδήλατα.

Bayburt D915 Highway, Τουρκία

Ο αυτοκινητόδρομος Bayburt D915 είναι στην ουσία μια «συλλογή» από φουρκέτες τόσο στενές που τα οχήματα χρειάζονται συχνά περισσότερο από έναν ελιγμό για να στρίψουν. Ο δρόμος δεν είναι καλοδιατηρημένος και δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα, οπότε δεν συνίσταται για τους τουρίστες.

Σήραγγα Guoliang, Κίνα

Στη Σήραγγα Guoliang – η οποία χτίστηκε μόλις τη δεκαετία του 1970 – τα λάθη δεν «συγχωρούνται». Η διαδρομή βρίσκεται στα όρη Taihang και αποτελείται από αρκετά απότομα βράχια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται μέσα στο βουνό.

Ο δρόμος «χτίστηκε» με σφυρί και καλέμι από τους κατοίκους ενός απομονωμένου χωριού που βρίσκεται κοντά – πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Hana Highway, Χαβάη

Ο αυτοκινητόδρομος «Hana» περνάει γύρω από τις ακτές του νησιού Μάουι στη Χαβάη και παρέχει καταπληκτική θέα στον ωκεανό, το καταπράσινο τροπικό δάσος, τους καταρράκτες και τις γραφικές γέφυρες.

Ωστόσο, η διαδρομή είναι τόσο αγχωτική και δύσκολη, που έχει ονομαστεί «ο αυτοκινητόδρομος των διαζυγίων».

με πληροφορίες από Euronews

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.