Για πολλούς πολιτισμούς, η κηπουρική είναι μια από τις σπουδαιότερες μορφές τέχνης.
Πράγματι, πολλοί ξεχωριστοί κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποτέλεσμα τόσο της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και αρμονίας όσο και της ιδιαίτερης έμπνευσης των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη διαμόρφωσή τους.
O Independent δημιούργησε μια λίστα με τους πιο όμορφους κήπους σε όλο τον κόσμο.
Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι του Κιού, Λονδίνο
Υπάρχουν πάνω από 50.000 φυτά σε αυτήν την έκταση 1200 στρεμμάτων στο Κιού του νοτιοδυτικού Λονδίνου, η οποία «φιλοξενεί» εξωτική χλωρίδα από τα μέσα του 18ου αιώνα. Ιδιωτικοί κήποι υπήρχαν στο σημείο από το 1500.
Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν πικνίκ με την οικογένεια τους κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας.
Βοτανικοί Κήποι, Σιγκαπούρη
Οι Βοτανικοί Κήποι ήταν το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στη Σιγκαπούρη και χρονολογούνται από το 1859. Επαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καλλιέργειας φυσικής φυτικής ουσίας λάτεξ στην περιοχή, αφού μέχρι το 1920 η Μαλαισία – στην οποία «ανήκε» τότε η Σιγκαπούρη – παρήγαγε το μισό λάτεξ σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σήμερα παρέχουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την φρενήρη κίνηση του Orchard Road που βρίσκεται κοντά καθώς οι κήποι ανοίγουν στις 5 π.μ. Ο Εθνικός Κήπος Ορχιδέας, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο σημείο, έχει περισσότερα από 1200 είδη από το υπέροχο φυτό.
Kenrokuen, Καναζάβα, Ιαπωνία
Η Καναζάβα είναι μια πόλη 500.000 κατοίκων που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας, μόλις δυόμισι ώρες με το τρένο από το Τόκιο. Το Kenrokuen, που ήταν ο κήπος του κάστρου της πόλης, είναι διάσημος σε ολόκληρη την Ιαπωνία, αφού θεωρείται ένας από τους καλύτερα διαμορφωμένους κήπους της χώρας.
Υπάρχουν διάφορα ρυάκια και λιμνούλες που τροφοδοτούνται από ένα εξελιγμένο σύστημα που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα για να εκτρέπει το νερό του ποταμού, ενώ τα πεύκα προστατεύονται από τις βαριές χιονοπτώσεις του χειμώνα από σχοινιά τα οποία είναι δεμένα σε κωνικά σχήματα.
Butchart Gardens, Βικτώρια, Καναδάς
Οι Butchart Gardens στη νήσο Βανκούβερ πήραν το όνομα τους από τη Jennie Butchart, σύζυγο ενός Καναδού μεγιστάνα που ανέθεσε σε έναν Ιάπωνα σχεδιαστή κήπων να διαμορφώσει το λατομείο του.
Με την πάροδο των χρόνων, το αξιοθέατο έχει επεκταθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η έκταση 200 στρεμμάτων περιέχει εκατομμύρια φυτά χωρισμένα σε Ιαπωνικούς, Ιταλικούς και μεσογειακούς κήπους, οι οποίοι – πριν από την πανδημία – προσέλκυαν περισσότερους από ένα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Keukenhof, Ολλανδία
Αν και είναι περισσότερο γνωστός για τις τουλίπες, ο κήπος διαθέτει επίσης τριαντάφυλλα, ίριδες, υάκινθους, νάρκισσους, κρίνα και γαρίφαλα, με περίπου 7 εκατομμύρια βολβούς να φυτεύονται κάθε χρόνο.
Συνήθως, οι κήποι είναι ανοιχτοί για μόλις οκτώ εβδομάδες το χρόνο, από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου, με περίπου 30.000 επισκέπτες την ημέρα.
Jardim Botanico, Ρίο ντε Τζανέιρο
Το Jardim Botanico διαθέτει περίπου 7.000 είδη φυτών από τη Βραζιλία και το εξωτερικό και ιδρύθηκε το 1808 από τον Πορτογάλο βασιλιά João VI. Ο αρχικός σκοπός του ήταν ο «εγκλιματισμός» των μπαχαρικών που εισήχθησαν από την Καραϊβική, όπως η κανέλα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ενώ άνοιξε στο κοινό το 1820.
Ένα από τα πιο όμορφα σημεία του κήπου είναι η «λεωφόρος των βασιλικών φοινίκων» – η οποία αποτελείται από 134 πανύψηλα δέντρα, με όλα να προέρχονται από το ίδιο αρχικό δέντρο. Τους επισκέπτες συνοδεύουν συχνά στις περιηγήσεις τους ραμφαστίδες, μαρμόζες και πίθηκοι.
Βοτανικοί κήποι του Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη
Μια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη μπορεί για πολλούς να περιλαμβάνει μόνο διαμονή στο Μανχάταν, όμως μια ημέρα στο Μπρούκλιν είναι σίγουρα «must» για τα μαγαζιά, τα γκουρμέ εστιατόρια και – για όσους γνωρίζουν – τους βοτανικούς κήπους του Μπρούκλιν.
Ανοίγοντας πριν από 111 χρόνια, υπό κανονικές συνθήκες προσελκύουν περισσότερους από ένα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Οι κήποι είναι γνωστοί για τις κερασιές τους, η πρώτη από τις οποίες ήταν δώρο της Ιαπωνικής κυβέρνησης και φυτεύτηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κήπος ντόπιας πανίδας ζωντανεύει το καλοκαίρι, προσελκύοντας ποικιλία εντόμων καθώς και μεταναστευτικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένων κολιμπρί, ψαραετών και γερακιών με κόκκινη ουρά.
Εθνικός Βοτανικός Κήπος Kirstenbosch, Κέιπ Τάουν
Σε μια πόλη που έχει ένα από τα πιο γραφικά περιβάλλοντα στον κόσμο, ο Εθνικός Βοτανικός Κήπος Kirstenbosch το πάει – κυριολεκτικά και μεταφορικά – «σε άλλο επίπεδο», ευρισκόμενος στις ανατολικές πλαγιές του «Table Mountain» – ενός βουνού με επίπεδη κορυφή.
Οι κήποι άνοιξαν το 1913, αν και οι γεωργικές διαδικασίες και η φύτευση των δέντρων και των φυτών ξεκίνησε στην περιοχή από Ευρωπαίους τον 17ο αιώνα και οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τη γη για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια.
Σήμερα, οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν συρρέουν στον Εθνικό Κήπο τα ηλιόλουστα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα για να απολαύσουν τις ποικίλες εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιούνται.
Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Οι τουρίστες που βρίσκονται στο Σίδνεϊ είναι πρακτικά αδύνατο να μην επισκεφτούν τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους. Πρόκειται για μια τεράστια φυσική έκταση που συναντά κανείς σε οποιαδήποτε περιπλάνηση κοντά στην Οπερα του Σίδνεϊ, ειδικά για αυτούς που θέλουν να βγάλουν την «πολυπόθητη» selfie με το θρυλικό κτίριο.
Εχοντας ανοίξει το 1816, οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους στον κόσμο και μια από τις κυριότερες «βιτρίνες» για τα τοπικά είδη της χλωρίδας της Αυστραλίας.
Βοτανικός Κήπος της Ερήμου, Φοίνιξ, ΗΠΑ
Εχοντας ανοίξει από την Arizona Cactus and Native Flora Society λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βοτανικός Κήπος του Φοίνιξ «φιλοξενεί» περισσότερο από 50.000 φυτά, το ένα τρίτο των οποίων ανήκει στην τοπική χλωρίδα.
Υπάρχει μια ιδιαίτερα πλούσια συλλογή από κάκτους και αγαύες και σημεία αφιερωμένα σε άλλα ερημικά περιβάλλοντα από την Αυστραλία έως το Μεξικό και τη Νότια Αμερική.
με πληροφορίες από Independent