Ο περίεργος εμβολιασμός στο κέντρο ΥΤΟΝ μέσα στην πανδημία – Ο Νίκος Βέρτης, ο «γιατρός» από την Κύπρο και μια συναυλία στο Ισραήλ

© Papadakis Press

Εμβολιασμός για Covid-19 σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης γίνεται; Αν η αρνητική απάντηση θεωρείται δεδομένη για τους περισσότερους, δεν ήταν για τον Νίκο Βέρτη και την ορχήστρα του τον Απρίλιο του 2021.

Την εποχή που μόλις είχαν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gr και όλοι ανησυχούσαν για τυχόν παρενέργειες αλλά και για τις συνθήκες συντήρησης των εμβολίων, στο κέντρο ΥΤΟΝ συνέβη ένα εντελώς παράδοξο -και από φαίνεται παράνομο- περιστατικό, το οποίο οδήγησε στα δικαστήρια δύο μέλη της ορχήστρας και τον γνωστό τραγουδιστή.

Ο Ν. Βέρτης, τον Μάιο του 2021, είχε κλείσει δύο συναυλίες στο Ισραήλ, με την 30μελή ορχήστρα του. Παρότι όλοι ταξίδεψαν στο Τελ Αβίβ (στις 9 Μαΐου εκείνος με λίγους στενούς συνεργάτες για να προμοτάρει το γεγονός και στις 11 Μαΐου οι μουσικοί του), οι συναυλίες ακυρώθηκαν εξαιτίας του βομβαρδισμού του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν από την Χαμάς. Γι’ αυτό, μόλις προσγειώθηκαν στο Τελ Αβίβ οι μουσικοί, οδηγήθηκαν σε καταφύγια προκειμένου να μείνουν ασφαλείς, καθώς μόνο στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, έπεσαν 110 ρουκέτες. Στις 12 Μαΐου επέστρεψαν όλοι μαζί στην Αθήνα. Και τότε ξεκίνησαν τα περίεργα.

Αλλά, ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή και συγκεκριμένα από τις 13 Απριλίου 2021, όταν οι μουσικοί της ορχήστρας κλήθηκαν ένα πρωί στο κέντρο διασκέδασης ΥΤΟΝ για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο απαιτούσε το Ισραήλ προκειμένου να γίνουν δεκτοί ταξιδιώτες στο έδαφός του. Τότε, η πλατφόρμα του ΕΟΔΔΥ είχε ανοίξει μόνο για τους ηλικιωμένους και για όσους ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Οι 28 μουσικοί που βρίσκονταν στην Αθήνα και οι δύο που ήταν στην Κύπρο δεν ανήκαν σε καμία από αυτές τις κατηγορίες.

Πως έγινε ο εμβολιασμός στο ΥΤΟΝ


Τα μέλη της ορχήστρας, ειδοποιήθηκαν, λοιπόν, από τον μαέστρο ότι ο εμβολιασμός θα γινόταν στο κέντρο διασκέδασης, με τη συνδρομή ενός θεραπευτηρίου της Κύπρου, και ότι για όλα τα διαδικαστικά θέματα υπήρχε συνεννόηση με τις επίσημες αρχές του Ισραήλ. Μάλιστα, από την πλευρά του Ν. Βέρτη τους είπαν ότι είχε σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι είχε ενημερωθεί και η αντιπολίτευση για τα εμβόλια που θα έμπαιναν από άλλο κράτος στο ελληνικό έδαφος.

Ο γνωστός τραγουδιστής, οι στενοί συνεργάτες του μαζί με κάποια μέλη της οικογένειας τους και οι μουσικοί της ορχήστρας του έκαναν δύο δόσεις Pfizer, στις 13 Απριλίου και στις 4 Μαΐου. Ο εμβολιασμός έγινε σε μια σουίτα του ΥΤΟΝ, από την οποία περνούσαν ένας ένας και ο γιατρός, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα από την Κύπρο, τους έκανε μια ένεση στο μπράτσο. Ψυγείο για τη συντήρηση των εμβολίων δεν υπήρχε στον χώρο, ο γιατρός δεν πήρε ιστορικό από κανέναν, οδηγίες μετά το εμβόλιο δεν έδωσε, ούτε πρόβλεψη για ασθενοφόρο υπήρχε. Όμως, τότε τα εμβόλια της Pfizer διατηρούνταν μόνο σε ψυγείο, μάλιστα θεωρούνταν ασφαλή και αποδοτικά αν συντηρούνταν σε θερμοκρασίες από -80 ως -60 βαθμών Κελσίου.

Οι μουσικοί θορυβήθηκαν από τις αλλόκοτες συνθήκες εμβολιασμού τους, αλλά όταν άρχισαν να ρωτούν, οι συνεργάτες του Ν. Βέρτη τους διαβεβαίωσαν ότι όλα ήταν νόμιμα και ότι θα τους χορηγούσε πιστοποιητικό εμβολιασμού η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο μεταξύ για ορισμένους άνοιξε η πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, αλλά επειδή θεώρησαν ότι είχαν εμβολιαστεί ακύρωσαν το ραντεβού τους.

Σε αυτή τη σουίτα του κέντρου διασκέδασης ΥΤΟΝ εμβολιάστηκε η ορχήστρα του Νίκου Βέρτη. © Iefimerida

Την κάρτα εμβολιασμού την παρέλαβαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στην πύλη αναχώρησης. Αλλά τι έκπληξη! Αντί για ένα ψηφιακό barcode ή μια κάρτα με επίσημη σφραγίδα, πήραν κάτι χειρόγραφα πιστοποιητικά, με διαφορετικές ημερομηνίες εμβολιασμού από τις πραγματικές (έγραφαν 11 Απριλίου και 1 Μαίου 2021, αντί για 13 Απριλίου και στις 4 Μαΐου που έκαναν το εμβόλιο). Επιπλέον, τα πιστοποιητικά τα υπέγραφε άλλος γιατρός και δηλωνόταν ως τόπος εμβολιασμού το Εμβολιαστικό Κέντρο του Ελληνικού!

Στις 6 Μαΐου, πριν αναχωρήσουν για το Τελ Αβίβ, ο Μ.Κ, δεξί χέρι του Βέρτη, τους έστειλε τρία email με οδηγίες, μεταξύ των οποίων επανειλημμένες συστάσεις να μην δείχνουν πουθενά τις κάρτες εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, επειδή η ισραηλινή εταιρεία παραγωγής τις είχε σε φωτογραφία και είχε ενημερώσει τις ισραηλινές αρχές ώστε να μην μπουν οι μουσικοί σε καραντίνα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς που είχε θέσει τότε σε ισχύ το Ισραήλ, όποιος ταξιδιώτης συλλαμβανόταν να προσπαθεί να μπει στη χώρα επιχειρεί με πλαστά έγγραφα θα του απαγορευόταν η είσοδός του για πέντε χρόνια και όποιος δεν είχε νοσήσει και έσπαγε την καραντίνα, θα είχε απαγόρευση τριών χρόνων.

Ο γιατρός ήταν …διασώστης


Εννέα ημέρες μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, ένα μέλος της ορχήστρας, ο Μάνος Επιτροπάκης ανησυχώντας για τις συνθήκες εμβολιασμού του και την πιθανότητα πλαστή κάρτα που του δόθηκε, έκανε τεστ αντισωμάτων, το οποίο βγήκε αρνητικό. Αμέσως ειδοποίησε την υπόλοιπη ορχήστρα που αναστατώθηκε. Έκαναν και άλλοι τεστ αντισωμάτων και σε όλους βγήκε αρνητικό. Οι μουσικοί, φοβήθηκαν για την υγεία τους και ζήτησαν εξηγήσεις από τον Ν. Βέρτη και τους συνεργάτες του.

Τότε, ο Μ.Κ με νέο email, τους ενημέρωσε για τα ακόλουθα: Ότι τον εμβολιασμό τον οργάνωσε η ισραηλινή εταιρεία παραγωγή (επιλογή γιατρού, έκδοση κάρτας, κλπ) και ότι «φτάνοντας στο Ισραήλ 09/05 κάναμε τεστ αντισωμάτων και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν είχαμε επαρκή αριθμό αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει διάφορα πράγματα: 1) Ότι κάναμε πολύ νωρίς το τεστ , μόλις πέντε μέρες μετά τη δεύτερη δόση. 2) Υπήρξε αστοχία του εμβολίου λόγω μη κατάλληλων συνθηκών συντήρησης και ιδανικής θερμοκρασίας. 3) Μας χορηγήθηκε μικρότερη ποσότητα του εμβολίου από το κανονικό. 4) Μας έβαλαν κάτι άλλο π.χ νερό ή φυσιολογικό ορό. Ο γιατρός σε επίμονες συζητήσεις με την παραγωγή διαβεβαιώνει ακόμα και τώρα ότι μας χορήγησε Pfizer. Θεωρώ ότι ο Νίκος δεν θα έβαζε σε κίνδυνο κανέναν από εμάς αλλά ούτε και τον ίδιο του τον εαυτό».

Η κάρτα που δόθηκε στους μουσικούς με λάθος ημερομηνίες εμβολιασμού, άλλη υπογραφή γιατρού και αντί για την σφραγίδα της της Κυπριακής Δημοκρατίας, την σφραγίδα του γιατρού. © Iefimerida

Οι μουσικοί, όπως ήταν φυσικό, εξοργίστηκαν. Ο μουσικός, Π.Α, ο οποίος δεν θέλει να αναφερθεί το όνομά του, απάντησε αμέσως στο παραπάνω email. «Φαντάζομαι πως στους δικούς σας είπατε ότι κάτι δεν πάει καλά από τις 10 του μήνα… Σε εμάς πότε σκοπεύατε να μιλήσετε; Στο μεταξύ κυκλοφορούμε σε καταφύγια, αεροδρόμια, οικογένειες, συγγενείς με προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους, θέτοντας όλους σε μεγάλο κίνδυνο. Πότε θα μάθουμε τι μας χορήγησε ο γιατρός; Αν ήταν αλλοιωμένο εμβόλιο υπάρχει πρόβλημα στο να κάνουμε ξανά σύμφωνα με τους γιατρούς μας. Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως δεν υπάρχει κάποια νομική κίνηση εκ μέρους της παραγωγής προς τους πελάτες σας στο Ισραήλ. Ποια είναι η θέση σας για τη σειρά λαθών που έγιναν;».

Ακόμα ένας μουσικός διαμαρτυρήθηκε, μέσω email, επειδή και σε εκείνον ο
γιατρός του όχι μόνο του απαγόρευσε να κάνει το κανονικό εμβόλιο, αλλά του πρότεινε να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΔΥ «γιατί το ζήτημα είναι εγκληματικό». «Νιώθω εγκλωβισμένος και ακάλυπτος. Εγώ πειραματόζωο για ένα μεροκάματο δεν θα γίνω», έγραψε.

Ο Μ. Επιτροπάκης, ζήτησε τον λόγο από έναν στενό συνεργάτη και συγγενή του Βέρτη, ο οποίος επέμενε ότι όσα έγιναν ήταν δυσάρεστη έκπληξη για όλους. «Μάνο», έγραψε σε sms, «όπως σας είπε και ο Νίκος όποιος θέλει να κάνει κάποια καταγγελία έρχεται για μάρτυρας (…) Σας ενημερώσαμε ότι έγινε και πως έγινε. Όλοι μας κάναμε το ίδιο εμβόλιο». Επίσης του είπε ότι το τεστ αντισωμάτων που τους έκαναν (υποχρεωτικά) στο Ισραήλ βγήκε αρνητικό, ότι τους έβαλαν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους, και του έδωσε το τηλέφωνο του Κύπριου γιατρού, προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί του. Ο Μ. Επιτροπάκης πράγματι του τηλεφώνησε. Εκείνος επέμενε ότι τους χορήγησε εμβόλιο Pfizer, του είπε όμως ότι δεν ήταν γιατρός αλλά διασώστης στις Πρώτες Βοήθειες της Κύπρου, «με ειδική εκπαίδευση». Αρνήθηκε να πει ποιος τον προσέλαβε, αλλά αμέσως μετά επικοινώνησε με τον μουσικό η νομική εκπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας, επιχειρώντας να παίξει κατευναστικό ρόλο.

Στην Κύπρο γίνεται έρευνα για κακουργήματα


Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι δύο μουσικοί της ορχήστρας του Ν. Βέρτη που βρίσκονταν στην Κύπρο έκλεισαν ραντεβού με τον ίδιο «γιατρό» προκειμένου να εμβολιαστούν. Τη μία μουσικό την εμβολίασε στο σπίτι του, πάλι χωρίς να τηρηθεί κανένα πρωτόκολλο, και τον άλλον στο λόμπι ενός ξενοδοχείου, βγάζοντας μια σύριγγα από την τσέπη του και καρφώνοντας τη στο μπράτσο του!

Η μουσικός, η οποία είναι Κύπρια, έδειξε στις υγειονομικές αρχές της Κύπρου, όταν ήρθε η σειρά της να εμβολιαστεί κανονικά, την χειρόγραφη κάρτα του …«εμβολιασμού» της, ώστε να μην κάνει διπλό εμβόλιο. Μόλις την είδαν οι αρμόδιοι παράγοντες, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστή, και αμέσως διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, με κατηγορούμενη και τη μουσικό, για κακουργηματικές ενέργειες.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου 2021, ο Μ.Κ (δεξί χέρι του Βέρτη), έλαβε κλήση να εμφανιστεί στην ανακρίτρια του Ειδικού Τμήματος Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών σχετικά με την παραπάνω δικογραφία που εκκρεμούσε ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης. Τα αδικήματα που ερευνώνταν ήταν τρία κακουργήματα, με ποινή φυλάκισης 14 ετών, και ένα πλημμέλημα. Προφανώς, οι δικαστικές αρχές στην Κύπρο θέλησαν να ερευνήσουν τις συνθήκες τέλεσης των αδικημάτων αλλά και τυχόν ευθύνες της ελληνικής πλευράς στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο μουσικός Π.Α κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων και κάλεσε για μάρτυρα τον Μ. Επιτροπάκη, ο οποίος κατέθεσε στην ανακρίτρια που χρεώθηκε την υπόθεση τον περασμένο Ιούνιο. Μετά από αυτό, έλαβε ένα sms από τον Ν. Βέρτη, ο οποίος του ζητούσε να αλλάξει την κατάθεση του γιατί, όπως έγραφε, άφηνε υπονοούμενα που τα θεώρησε προσβλητικά και συκοφαντικά, και πρόσθετε ότι από τον Σεπτέμβρη θα έκανε κάποιες αλλαγές στην ορχήστρα. Ο υπαινιγμός ήταν σαφής, αλλά ο Μ. Επιτροπάκης αρνήθηκε να αλλάξει την κατάθεση του και στη συνέχεια του ανακοινώθηκε, πάλι με sms, η απόλυση του. Έτσι λύθηκε η δεκαετής συνεργασία του με τον γνωστό τραγουδιστή. Ο μουσικός, απάντησε με αγωγή κατά του Βέρτη για εκδικητική απόλυση, αλλά και για τον ψεύτικο και παράνομο εμβολιασμό που έβαλε σε κίνδυνο την υγεία του.

Επιστολή στον Μητσοτάκη για κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό της ορχήστρας

Μετά την μήνυση του Π.Α, αγωγή κατά του κύπριου ψευτογιατρού κατέθεσε και ο Ν. Βέρτης, κατηγορώντας τον για εξαπάτηση του ίδιου, των συνεργατών και των μελών της ορχήστρας του, επειδή, όπως ανέφερε σε αυτή, χρησιμοποιώντας τον τίτλο ιατρού, χωρίς να έχει πτυχίο ιατρικής, τους χορήγησε «αγνώστου περιεχομένου σκεύασμα με σκοπό παράνομου περιουσιακού οφέλους» καθώς και για πλαστογραφία κατά συρροή.

Το κείμενο της αγωγής το έδωσε στους μουσικούς του προκειμένου να το συνυπογράψει όποιος επιθυμούσε. Σε αυτό σημείωνε ότι ο ίδιος και η ορχήστρα είχαν καταστήσει σαφές στην ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ότι δεν είχαν εμβολιαστεί γιατί δεν είχε ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα του ΕΟΔΔΥ για τις ηλικιακές ομάδες τους, αλλά η εταιρεία επειδή είχε διαφημίσει τη συναυλία και πουλήσει τα εισιτήρια δεν ήθελε να ακυρώσει τις συναυλίες.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η ισραηλινή εταιρεία, για να πετύχει τον σκοπό της, «απέστειλε αρχικά επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με αίτημα να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό μας», αίτημα με το οποίο εκείνος ήταν «απολύτως αντίθετος» και που, όπως αναμενόταν,
απορρίφθηκε.

Ακολούθησε ο εμβολιασμός στο ΥΤΟΝ, μετά από τη διαβεβαίωση της εταιρείας, σύμφωνα πάντα με την αγωγή, ότι «ο εμβολιασμός μπορούσε πραγματοποιηθεί σε ασφάλεια οπουδήποτε, σε ξενοδοχείο, σπίτι ή κατάστημα και δεν απαιτείται να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε σε νοσοκομείο». Στο Ισραήλ, ο Βέρτης και οι συνεργάτες που τον συνόδευαν, διαπίστωσαν ότι είχαν μηδενικά αντισώματα. Ζητήσαν τον λόγο από ένα μέλος της εταιρείας που ήταν παρόν, αλλά «φάνηκε εξίσου έκπληκτο». Στην Αθήνα έκαναν νέο τεστ αντισωμάτων, και «όλοι ανεξαιρέτως είχαμε μηδενικά αντισώματα!!!».
Στις 7 Ιουλίου, ο Βέρτης έστειλε εξώδικο στους εκπροσώπους της ισραηλινής εταιρείας, οι οποίοι απάντησαν ότι εξεπλάγησαν και ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη. «Ήμασταν τόσο πεπεισμένοι ότι εμβολιαστήκαμε με το εμβόλιο της Pfizer που ανταλλάσσαμε μηνύματα μεταξύ μας ρωτώντας ο ένας τον άλλον σχετικά με δυσάρεστες παρενέργειες, ενώ εγώ προσωπικά ήμουν σίγουρος πως πονάει το χέρι μου από το εμβόλιο και είχα ζαλάδες.!», έγραψε ο Βέρτης, στο κείμενο της αγωγής.

Η υπόθεση αυτή στην Ελλάδα παραμένει άγνωστη και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη από τους δύο μουσικούς, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε και ο άλλος απολύθηκε από την ορχήστρα του Βέρτη. Ο γνωστός τραγουδιστής στράφηκε με εξώδικο κατά του Μ. Επιτροπάκη, ο οποίος, από την πλευρά του απάντησε με εξώδικο και αγωγή, και η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια. Ο Ν. Βέρτης συνεχίζει ακόμα να συνεργάζεται με την ισραηλινή εταιρεία. Τα αναπάντητα ερωτήματα όμως είναι πολλά:

Ποιός βρήκε και προσέλαβε τον ψευτογιατρό; Με ποιές εγγυήσεις ότι είχε πράγματι νόμιμα εμβόλια, τα οποία δεν πωλούνται και εκείνη την περίοδο τα κράτη έδιναν μάχη για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες για να καλύψουν τους πολίτες τους; Γιατί ο Ν. Βέρτης, που είναι ο φυσικός εργοδότης της ορχήστρας του δεν θορυβήθηκε από τις παράξενες συνθήκες εμβολιασμού στο ΥΤΟΝ, που μετέτρεψαν περίπου 40 άτομα σε υγειονομικές βόμβες; Ποιός ανέλαβε την ευθύνη να εισέλθουν παράνομα, με εν αγνοία τους πλαστά έγγραφα, οι παραπάνω στο Ισραήλ; Γιατί ο γνωστός τραγουδιστής στρέφεται κατά των μουσικών του και του ψευτογιατρού και όχι και κατά της ισραηλινής εταιρείας που έχει την κύρια ευθύνη για την εξαπάτηση του;

Στις διαρκείς οχλήσεις του iefimerida, η πλευρά Βέρτη απάντησε ότι ο γνωστός τραγουδιστής ότι είχε να πει για αυτή την υπόθεση το είπε στην αγωγή του και ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει περαιτέρω για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια μας ενημέρωσαν ότι θα έστελναν κάποια απάντηση, η οποία δεν ήρθε ποτέ στα χέρια μας.

Πηγή: Iefimerida.gr

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.