Ο νέος δεινόσαυρος Meraxes ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή

©Pexels/bt3gl

O Τυραννόσαιρος, ένας από τους πιο διάσημους δεινοσαύρους, φαίνεται πως δεν ήταν ο μόνος με πάρα πολύ μικρά χέρια. Στην Αργεντινή, παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα νέος είδος δεινοσαύρου που, οπως ο T-Rex, είχε μικρά χέρια σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα του.

Ο δεινόσαυρος που του έδωσαν το όνομα Meraxes gigas ζούσε στην σημερινή περιοχή της βόρειας Παταγωνίας, ζύγιζε γύρο στους τέσσερις τόνους ενω έφτανε σε μήκος τα 11 μέτρα και άνηκε στην ομάδα των Καρχοροδοντοσαυρίδων. Η σχετική δημοσίευση έγινε από τους ερευνητές στο περιοδικό Βιολογίας «Current Biology». Ο επικεφαλης τους είναι ο Κανάλε του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ερνέστο Μπάχμαν.

Φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία άμεσα σχέση μεταξύ του T-Rex και του Meraxes. Μπορεί να έχουν κοινό στοιχείο τα μικροσποπικά χέρια αλλά τους χωρίζει μια μεγάλη απόσταση στο εξελικτικό δέντρο, με τον καθένα να έχει εξελιχθεί διαφορετικά.

Οι παλαιοντολόγοι θεωρούν πως όσο μεγαλύτερο ήταν το κεφάλι ενός δεινόσαυρου τόσο μικρότερα ήταν τα χέρια του, χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο λειτουργικός λόγος γι’ αυτό. Σίγουρα, πάντως, δεν τους βοηθούσαν στο κυνήγι, καθώς σε αυτόν τον πρώτο λόγο πιστεύεται ότι είχε το κεφάλι τους με τα τρομερά δόντια. «Τείνω να πιστέψω ότι τα χέρια τους χρησίμευαν για άλλα είδη δραστηριοτήτων. Πιθανώς χρησιμοποιούνταν για την αναπαραγωγική συμπεριφορά τους, όπως να κρατούν το θηλυκό στη διάρκεια του ζευγαρώματος ή για να στηρίζουν τον εαυτό τους π.χ. μετά από μία πτώση», είπε ο Κανάλε.

Το απολιθωμένο κρανίο του Meraxes βρέθηκε με λοφίο, αυλακώσεις, εξογκώματα και κερατάκια, που πιθανώς είχαν και μία «διακοσμητική» λειτουργικότητα, με στόχο να εντυπωσιάσουν και προσελκύσουν σύντροφο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.