Ο Ερντογάν ζήτησε τη βοήθεια Μακρόν για να πάρει αντιαεροπορικούς πυραύλους

© Shutterstock

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως συζητήθηκε το θέμα με τα ουκρανικά σιτηρά, οι διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Η συζήτηση κάλυψε και το θέμα της αγοράς του πυραυλικού συστήματος SAMP-T από την Τουρκία. Ο τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι προσδοκία της Τουρκίας σχετικά με το SAMP-T είναι να διασφαλίσει την έναρξη του έργου της προμήθειας και να αναπτύξει ένα κοινό σύστημα που να περιλαμβάνει τη μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της «πλήρους διαφάνειας».

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, εντύπωση προκαλεί ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, για να προμηθευτεί η Τουρκία το αντιαερoπορικό σύστημα SAMP-T, ενώ ζήτησε να έχει και την τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει ιταλογαλλική κοινοπραξία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φαίνεται ότι η Άγκυρα αφήνει στην άκρη τους ρωσικούς S400, καθώς βλέπει ότι δεν θα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει και ψάχνει εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό τι απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος στο αίτημα του Τούρκου ομολόγου του.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.