Ο Δίας θα κάνει την Κυριακή την πλησιέστερη προσέγγισή του από το 1963

©Pixabay

Ο Δίας θα πλησιάσει την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου τη Γη πιο κοντά από κάθε άλλη φορά εδώ και 59 χρόνια, σε απόσταση σχεδόν 591,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Τη Δευτέρα, ο Ήλιος, η Γη και ο Δίας θα ευθυγραμμιστούν σχεδόν τέλεια. Ο Δίας έχει διάμετρο περίπου 11 φορές μεγαλύτερη από της Γης, και χρειάζεται 12 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.

Ο Δίας διαθέτει ένα αχνό σύστημα δακτυλίων. Από τους περίπου 80 δορυφόρους του, οι τέσσερις πιο μεγάλοι είναι η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ.

Παράλληλα, ένα «κύμα καύσωνα» με θερμοκρασία 700 βαθμών Κελσίου, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο «Europlanet Science Congress» έγινε από τον Τζέημς Ο’Ντόναχιου της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA.

Η ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία θα έπρεπε να έχει θερμοκρασία μείον 70 βαθμών Κελσίου, όμως τα νέφη στην κορυφή της έχουν μετρηθεί να έχουν πάνω από 400 βαθμούς.

Οι παρατηρήσεις των επιστημόνων δείχνουν ότι το εν λόγω «κύμα καύσωνα» ταξιδεύει με ταχύτητα χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα γύρω από τον Δία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.