Νοικοκυριά: Βαρύς ο λογαριασμός του Σεπτέμβρη

© Shutterstock

Ο 9ος μήνας του χρόνου αποδεικνύεται ο δυσκολότερος μήνας καθώς εκτός από το ραντεβού με την εφορία, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι και με τα αυξημένα πάγια έξοδα, λόγω των λογαριασμών ενέργειας και των ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ.

Action24Press Team

Βαρύ πέφτει το φορτίο των φετινών εξόδων για εκατομμύρια νοικοκυριά  τα οποία καλούνται να βάλουν αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν λογαριασμούς για το επόμενο δίμηνο. Οι πολίτες καλωσορίζουν (και) τον Σεπτέμβριο με πληρωμές προς την εφορία, ενώ ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήρωσαν τις πρώτες δόσεις για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τον περασμένο μήνα. Και αυτές οι πληρωμές αποτελούν μόνο την αρχή καθώς το ραντεβού «έχει πορεία» έως τον Φεβρουάριο του 2023. Οι φορολογούμενοι καλούνται κάθε μήνα να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τις οφειλές σε ρύθμιση και την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.  Αν ληφθούν υπόψιν και οι ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών τότε το βάρος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Αντίστροφα μετρά επίσης ο χρόνος για να καταβάλουν οι φορολογούμενοι περί το 1 δισ. ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας.

Ο νέος μηχανισμός μπορεί να βρίσκεται σε ισχύ όμως οι λογαριασμοί που έρχονται τώρα στα νοικοκυριά αποτυπώνουν την κατανάλωση προηγούμενων μηνών. Μόνο η τιμή του φυσικού αερίου ξεπερνά τα 230 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή ρεύματος φτάνει και τα 400 ευρώ. Ενόψει δε του ανοίγματος των σχολείων οι γονείς πρέπει να συμπεριλάβουν στα έξοδα τους τις   ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στα ράφια και τα σχολικά είδη καθώς τον Σεπτέμβριο έρχονται και οι νέοι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές.

Εφορία

Ο ετήσιος γολγοθάς για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα. Όσοι δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό θα δίνουν ραντεβού κάθε μήνα. Η καταβολή του φόρου για τις φορολογικές δηλώσεις πραγματοποιείται σε οκτώ, άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τις 31.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών. Με τα σημερινά δεδομένα περίπου 33% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δήλωση μοιράζονται τον λογαριασμό της τάξεως 2,561 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος και καλούνται να τον εξοφλήσουν σε 6 + 2 δόσεις. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά φτάνουν το 35%, τα πιστωτικά αντιστοιχούν στο 13% και το 51% είναι μηδενικά. Σχετικά με τον γνωστό πλέον φόρο ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κρατικά ταμεία βρίσκονται πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων το Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από τον μισό φόρο στα ακίνητα.

Ενέργεια

Σε σχέση με πέρυσι τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν αρκετά περισσότερα δισ. ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος, καύσιμα και αέριο για να περάσουν τον χειμώνα. Το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο έχουν υπό επεξεργασία σχέδιο αναφορικά με αυξημένες επιδοτήσεις για τη θέρμανση. Η σεζόν πέρσι ξεκίνησε με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 1,16 ευρώ και πλέον οι ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να αυξηθεί στα 1,7 ευρώ. Πικρός ο λογαριασμός και για το φυσικό αέριο, αφού πέρσι το φθινόπωρο η τιμή ήταν στα 6 λεπτά η κιλοβατώρα και φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 20 λεπτά. Τα στοιχεία δείχνουν πως για θέρμανση τα νοικοκυρά για το έτος  καταναλώνουν περί τα 15-17 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Τον Ιανουάριο του 2021 μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου κόστιζε 1,6 λεπτά στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Πέρσι η τιμή ξεκίνησε στα 6 λεπτά και φέτος στα 17 λεπτά του ευρώ και τον Σεπτέμβριο αναμένεται μεγάλη αύξηση. Όσα νοικοκυριά αναμένουν να γεμίσουν  τη δεξαμενή πετρελαίου φέτος καλούνται να πληρώσουν το λίτρο πάνω από 40% % ακριβότερα. Η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 1-1,3 δισεκατομμύρια λίτρα και έτσι η επιβάρυνση δύναται να ξεπεράσει το 1,5 δισ ευρώ. 

Σούπερ Μάρκετ

Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε  στο 11,1% και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat στην ευρωζώνη, ο μέσος πληθωρισμός εκτιμάται 9,1% τον Αύγουστο. Τα στοιχεία από την πλατφόρμα e-Καταναλωτής δείχνει τις σημαντικές ανατιμήσεις. Η τιμή για το αλεύρι το κιλό από τα 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου έφτασε την 1η Αυγούστου στα 1,86 ευρώ, δηλαδή μία  αύξηση  45%.Το ψωμί για τοστ από τη μέση τιμή   1,85 ευρώ τον Μάρτιο έφτασε  στις αρχές Αυγούστου αύξηση άνω του 18,9% και πωλείται στα 2,20 ευρώ. Το φρέσκο γάλα ενός λίτρου από 1,38 ευρώ έχει αυξηθεί στα 1,82 ευρώ, κατά 31%. Ένα πακέτο μακαρόνια 500 γρ. στοίχιζε 97 λεπτά και πλέον πωλείται προς 1,20 με αύξησης 23,7%. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων  που μπορεί να φθάνουν έως 20%. Σε κρουασάν, τσουρέκια έως και 20%, στα κρασιά έως 14%, στα αλκοολούχα έως 10%, στα σαπούνια,  υγρά πιάτων και στα αποσμητικά έως 9%, στα ζυμαρικά, στα καθαριστικά, στα μαλακτικά ρούχων, στους χυμούς και στις οδοντόκρεμες έως 8%, στις ρυζογκοφρέτες 7%.

Σχολικά είδη

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά σχολικών ειδών διεκδικούν μερίδιο σε μια πίτα 150-160 εκατ. ευρώ. Οι ανατιμήσεις στις σχολικές τσάντες κυμαίνονται στο 20% με 30%, ενώ κοντά στο 20% είναι οι αυξήσεις τιμών σε όλα τα σχολικά είδη. Οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να συγκρατήσουν χαμηλά τις τιμές της σχολικής τσάντας που κυμαίνονται από 30 έως 80 ευρώ. Οι κασετίνες ξεκινούν από 9 ως τα 30 ευρώ. Τα μολύβια είναι από 0,30 έως 1,00 ευρώ, οι γόμες από 0,33 έως 5,00, τα στύλο από 0,20 έως τα 3,00 ευρώ, οι ξύστρες από 0,60 έως και 18 ευρώ. Τα μπλοκ ζωγραφικής από τα 0,49 λεπτά, ξεκινούν από 1 ευρώ και ξεπερνούν τα 20,00. Στα τετράδια η τιμή είναι από 3-18 ευρώ. Τα φύλλα έκθεσης από 1,50 έως 10,50 ευρώ. Τα παγουρίνο από 0,99 έως 20,00 ευρώ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.