Ένα νέο όργανο της NASA επέτρεψε να εντοπιστούν από το Διάστημα δεκάδες πηγές υπερ-εκπομπών μεθανίου στη Γη.
Oι επιστήμονες ελπίζουν πως θα επιτρέψει τον περιορισμό εκπομπών αυτού του αερίου, που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή.
Αυτές οι πηγές είναι εν γένει εγκαταστάσεις που συνδέονται με τους τομείς των ορυκτών καυσίμων, την επεξεργασία απορριμμάτων ή ακόμη τον αγροτικό τομέα.
Η συσκευή ονομάστηκε EMIT και τοποθετήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επέτρεψε να εντοπιστούν περισσότερες από 50 πηγές υπερ-εκπομπής μεθανίου στην κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή και τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.
Η επιχείρηση αυτή «όχι μόνον θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίζουν καλύτερα από πού προέρχονται οι διαρροές μεθανίου, αλλά και θα βοηθήσει να κατανοήσουν πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και γρήγορα», σημείωσε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον.
Ορισμένα από τα νέφη που εντοπίστηκαν «είναι μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν θεαθεί ποτέ», ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του ο Άντριου Θορπ, του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA. «Αυτό που βρήκαμε και σε τόσο λίγο χρόνο ξεπερνάει ήδη αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε», σημείωσε.
Στο Τουρκμενιστάν, το όργανο αυτό εντόπισε 12 νέφη. Στην πολιτεία του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ, άλλο νέφος μήκους περίπου 3,3 χιλιομέτρων εντοπίστηκε επάνω από ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Στο Ιράν, παρατηρήθηκε νέφος τουλάχιστον 4,8 χιλιομέτρων.
Το EMIT είναι «το πρώτο από μια νέα γενιά φασματογράφων απεικόνισης που αποσκοπούν στην παρατήρηση της Γης», υπογράμμισε η NASA.
Το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.