Νέο «άλμα» των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας

©EPA/FILIP SINGER

Νέα άνοδο σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τη ζήτηση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο 11% φτάνοντας τα 244 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι τιμές τους είναι11 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Στη Βρετανία τα συμβόλαια σημειώνουν άνοδο 16%.

Εντείνοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο, με περιορισμένους τους εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και τις τιμές σε απαγορευτικά ύψη, η Gazprom, προειδοποίησε χθες πως «αν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές είναι πιθανόν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα τον χειμώνα».

Οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν το χειμώνα έως και κατά 60%, καθώς εξακολουθούν να μειώνονται οι εξαγωγές. Την άνοιξη οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στο στα 335 ευρώ η μεγαβατώρα.

Άνοδο σημειώνουν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ο καύσωνας και η ξηρασία έχουν ως αποτέλεσμα να υποχωρεί η στάθμη των υδάτων, εμποδίζοντας τη μεταφορά ενέργειας. Οι τιμές εφτασαν τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στη Γερμανία οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 11%, στα 530,50 ευρώ η μεγαβατώρα. Η Gazprom έχει μειώσει τις προμήθειες του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 21 στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού.

Οι εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 36,2% στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.