Νέες ενδείξεις για την ύπαρξη νερού κάτω από το νότιο πόλο του Άρη

©Pixabay

Ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων ανακοίνωσε ότι αποκάλυψε ενδείξεις για τη πιθανή ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή κάτω από το κάλυμμα πάγου στο νότιο πόλο του ‘Αρη.

Οι νέες εκτιμήσεις συνάδουν με παλαιότερες μετρήσεις ραντάρ που «βλέπουν» κάτω από τη επιφάνεια του πάγου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ ‘Αρνολντ του Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας Scott του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», χρησιμοποίησαν δορυφορικές μετρήσεις σχετικά με το σχήμα της ανώτερης επιφάνειας του στρώματος πάγου, προκειμένου να προβλέψουν κατά πόσο μπορεί ένας όγκος νερού κάτω από το πολικό στρώμα πάγου να επηρεάζει την άνωθεν παγωμένη επιφάνεια.

 «Ο συνδυασμός των νέων τοπογραφικών δεδομένων, των αποτελεσμάτων του υπολογιστικού μοντέλου μας και των στοιχείων του ραντάρ καθιστούν πλέον πολύ πιο πιθανό ότι τουλάχιστον μια περιοχή υποπαγετωνικού υγρού νερού υπάρχει σήμερα στον ‘Αρη και ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι ακόμη γεωθερμικά ενεργός, προκειμένου να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή κάτω από το παγοκάλυμμα», δήλωσε ο ‘Αρνολντ.

Τα στρώματα πάγου στον Άρη εκτιμάται ότι έχουν συνολικό όγκο ανάλογο με το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας. Μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι κάτω από την πολική παγοκάλυψη του ‘Αρη δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από στερεός πάγος.

 Η ανάλυση των νέων στοιχείων αποκάλυψε μια επιφάνεια μήκους 10 έως 15 χιλιομέτρων, η οποία φέρει ενδείξεις για την ύπαρξη νερού – ίσως και παγωμένης λίμνης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.