NASA: Το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ ανοίγει το δρόμο για σημαντικές διαστημικές ανακαλύψεις

©NASA – Twitter

Οι φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του σύμπαντος, με τους αστρονόμους να δηλώνουν ότι τις σημαντικές ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει δεν τις έχει φανταστεί ανθρώπινος νους.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί ακόμη να στείλει το JWST. Αλλά, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλές εκπλήξεις», δήλωσε ο Ρενέ Ντουγιόν, ερευνητής της συσκευής λήψης υπέρυθρων φωτογραφιών (Near-Infrared Imager), αλλά και του φασματογράφου (Slitless Spectrograph).

Οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για «κάτι που βρίσκεται εκεί έξω, το οποίο ποτέ δεν είχαμε υποθέσει ότι θα ήταν εκεί», δήλωσε ο Τζον Μάθερ, αστροφυσικός της NASA. Υπενθυμίζεται πως η NASA παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης τις πρώτες εικόνες από το τηλεσκόπιο.

«Μερικά αστέρια σβήνουν με ένα μπαμ. Σε αυτές τις εικόνες του πλανητικού νεφελώματος του Νότιου Δακτυλίου,το @NASAWebb δείχνει ένα αστέρι που πεθαίνει καλυμμένο από σκόνη και στρώματα φωτός», αναφέρει η NASA.

Το μωσαϊκό του Webb καλύπτει μια περιοχή του ουρανού το 1/5 της διαμέτρου της Σελήνης (όπως φαίνεται από τη Γη). Περιέχει περισσότερα από 150 εκατομμύρια pixel και είναι κατασκευασμένο από περίπου 1.000 αρχεία εικόνας.

«Οι γαλαξίες συγκρούονται στο Stephan’s Quintet, τραβώντας και τεντώνοντας ο ένας τον άλλον στον βαρυτικό χορό. Στην προβολή μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας παρακάτω, δείτε πώς το Webb διαπερνά τη σκόνη, δίνοντας νέα εικόνα για το πώς αλληλεπιδράσεις όπως αυτές μπορεί να οδήγησαν την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν», γράφει η NASA.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.