Μουσική «οδύσσεια» στο Μόλυβο

Όπως κάθε Αύγουστο, η μουσική γιορτάζει στην ακριτική Λέσβο που  φέτος αφιερώνει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ – 11 ως 19 Αυγούστου – στο Ομηρικό έπος και προσκαλεί καλλιτέχνες απ΄όλη την Ευρώπη σε μια διοργάνωση που έχει εξελιχθεί σ΄έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του είδους της στη χώρα μας.

Action24Press Team

Στην «Οδύσσεια» είναι αφιερωμένο το φετινό, 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που θα διεξαχθεί από τις 11 ως τις 19 Αυγούστου, στέλνοντας μήνυμα για το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, της δύναμης και της επινοητικότητας.

Κορυφαίοι μουσικοί απ΄όλα τα σημεία  της Ευρώπης θα συναντηθούν στον Μόλυβο της Λέσβου προκειμένου να ερμηνεύσουν έργα Μπραμς, Σούμπερτ, Σοστακόβιτς, Μέντελσον, Ρ. Στράους, Μότσαρτ, Ντεμπισί, Αττίκ, Σένμπεργκ και πολλών ακόμη συνθετών σ΄ένα πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί κάτω από τις ενότητες Αναχώρηση, Περιπλανήσεις, Δοκιμασίες, Πηνελόπη, Ιθάκη.

Όπως κάθε χρόνο, εξάλλου, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει στις 19/8, σε παγκόσμια πρώτη, την ανάθεσή του, το έργο των Κώστα Μαντζώρου  και Νίκου Χαριζάνου «Ιθάκη» για ηθοποιό/αφηγητή, τρίο εγχόρδων και προηχογραφημένο υλικό.

Οι συναυλίες του φετινού φεστιβάλ θα βιντεοσκοπηθούν και θα μεταδοθούν παγκοσμίως στο φιλόμουσο κοινό από το IDAGIO, μια από τις μεγαλύτερες streaming πλατφόρμες στον κόσμο. Ο ηθοποιός Διονύσης Μακρής  θα συμμετάσχει απαγγέλοντας αποσπάσματα του ομηρικού έπους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η σημαντική Γερμανίδα εικαστικός Susanne Kessler, θα φιλοξενηθεί ως artist in residency στο Tryfon Art Residency. Στο έργο της θα παρουσιάσει «διαδρομές που διηγούνται ιστορίες για τις αμέτρητες φορές που τραβήξαμε λανθασμένες πορείες ή κατευθυνθήκαμε σε ελικοειδείς διαδρομές, παρακινώντας μας ν΄αναλογιστούμε αυτούς που διακινδυνεύουν τη ζωή ανθρώπων σε δαιδαλώδη μονοπάτια πολέμου και καταστροφής».

«Ψάχναμε-πολύ πριν το 2015- να βρούμε έναν καινοτόμο τρόπο, που να μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις ικανότητές μας σαν άτομα και σαν ομάδα, ταυτόχρονα κάτι που ταίριαζε αλλά δεν υπήρχε στον τόπο και που θα μπορούσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να γίνει ένα εργαλείο ανάπτυξης, ωφελώντας την κοινωνία, ολόκληρο το νησί, το Β. Αιγαίο, την χώρα μας. Καταλήξαμε λοιπόν να ιδρύσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου βασιζόμενοι στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, συνδυάζοντας την καινοτομία με την παράδοση και ενώνοντας διαφορετικούς τομείς και ανθρώπους μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής» λέει στο Action24Press η κυρία Λητώ Ντάκου, διευθύνουσα σύμβουλος του Φεστιβάλ.

Η ίδια επισημαίνει ότι η διοργάνωση θεωρείται πλέον ένας από τους σημαντικούς θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα αλλά και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως. «Εχει αποκτήσει τη διεθνή αναγνώριση και την επισκεψιμότητα από διάφορα μέρη του κόσμου στο νησί της Λέσβου, στα ανατολικά θαλάσσια ευρωπαϊκά σύνορα, όπου κρίνεται κάθε στιγμή το επίπεδο και η πραγματική εικόνα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Καλύπτοντας ένα πολιτιστικό κενό, ενισχύοντας την οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη, υλοποιώντας καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές, το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα από τη νεολαία, που συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα» συνεχίζει η κυρία Ντάκου.

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη της, το στοιχείο που διαφοροποιεί το Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου σε σχέση με άλλες, ανάλογου χαρακτήρα, θερινές μουσικές διοργανώσεις; «Η μοναδική ατμόσφαιρα και η αμεσότητα που κυριαρχεί παντού-παρά το υψηλότατο επίπεδο επαγγελματισμού-στο Φεστιβάλ είμαστε όλοι μια παρέα, μια οικογένεια: μουσικοί, εθελοντές, οργανωτική επιτροπή, κοινό και κάτοικοι. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό γεγονός με τα πιο υψηλά ποιοτικά κριτήρια, κάτι μοναδικό σε ελληνικό επίπεδο και να το συνδυάσουμε με την εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας και  των διακοπών στον αγαπημένο τόπο μας, τον Μόλυβο της Λέσβου».

Η κυρία Ντάκου σημειώνει ότι σοβαρή προϋπόθεση επιτυχίας ήταν το αγκάλιασμα της διοργάνωσηςα από την τοπική κοινωνία, η συνεχής ενημέρωση και η επικοινωνία μ΄αυτήν, η εμπλοκή της στις διαδικασίες έτσι ώστε το «φεστιβάλ να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής της, ο απολυτος επαγγελματισμός και η ύπαρξη υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς του εγχειρήματός μας.  Νιώθουμε περήφανοι για την αποδοχή του κόσμου και την επίδραση του Φεστιβάλ στη ζωή και ανάπτυξη του νησιού. Τρανή απόδειξη είναι οι πολυάριθμοι εθελοντές μας, μεγάλοι και μικροί!»

Διεθνής πόλος έλξης

Στη συνέχεια, η κυρία Ντάκου αναφέρεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ με τα οποία «επενδύουμε στο μέλλον, καλλιεργώντας το μυαλό και την ψυχή των νέων, φέροντάς τους σ΄επαφή με ποιοτική μουσική και διευρύνοντας τις γενικότερες πολιτιστικές τους παραστάσεις κι εμπειρίες. Πραμγατοποιούνται δυο φορές τον χρόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η πρόθεση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές όχι μόνο κεντρικών οικισμών αλλά και απομακρυσμένων χωριών να βιώσουν με τρόπο διαδραστικό την ομορφιά της κλασικής μουσικής αλλά και να διδάξει στα παιδιά τα βασικά στοιχεία της πολιτιστικής διαχείρισης δίνοντάς τους τα εργαλεία ώστε τα ίδια ν΄αναπτύξουν μελλοντικά αυτό και άλλα πολιτιστικά δρώμενα». Όπως εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος του Φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές 6-18 ετών και μέχρι τώρα τα έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 4.450 παιδιά. Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, υπάρχει η διαδραστική «Συναυλία για παιδιά και Νέους», με ελεύθερη είσοδο, με αφηγητή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά έρχονται σε απευθείας επαφή με τους μουσικούς. Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή συναυλία θα δοθεί στις 18 Αυγούστου (στις 19.00), στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Μολύβου.

Πώς ονειρεύονται, άραγε, οι διοργανωτές την εξέλιξη του Φεστιβάλ; «Μετά από 100 χρόνια- όταν δεν θα υπάρχουμε εμείς- το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου να είναι παγκοσμίως γνωστό για τη σταθερή του ποιότητα και τη συνεχή συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου. Να έχει εξασφαλίσει την οικονομική του βιωσιμότητα και να είναι διεθνής πόλος έλξης».

Μιλώντας για οικονομική βιωσιμότητα, πώς χρηματοδοτείται, άραγε, η διοργάνωση και κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη η πραγματοποίησή της κάθε χρόνο; «Η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ είναι το αδύνατό του σημείο» λέει η κυρία Ντάκου. Και συνεχίζει: «Κάθε χρόνο πρέπει να εξασφαλίσουμε εκ νέου τους απαραίτητους πόρους για τη διεξαγωγή του, πράγμα που απαιτεί μεγάλο χρόνο και κόπο. Πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα. Οι πόροι του προέρχονται τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δημόσιο τομέα. Εύχομαι η περαιτέρω συνειδητοποίηση της αποδοτικότητας, της σοβαρότητας, της σπουδαιότητας του και του μεγέθους της συμβολής του στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, στο βορειοανατολικό σύνορο της Ευρώπης, να εξασφαλίσει τη συνέχισή του».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.