Μουντιάλ 2022: Τα φαβορί, τα αστέρια που θα λάμψουν και τα… δικά μας παιδιά

Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τα αστέρια που αναμένεται να λάμψουν στο 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο ξεκίνησε χθες (20/11) το απόγευμα, βουτηγμένο στη χλιδή, τη σπατάλη και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σταύρος Κουράκος/ActionPress

Το πιο δαπανηρό Μουντιάλ όλων των εποχών άρχισε χθες Κυριακή, στα γήπεδα του Κατάρ και θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 32 εθνικών ομάδων. Η διεξαγωγή του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου κόστισε ήδη στους διοργανωτές περί τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 δισ. δολάρια!

Είναι η πρώτη τελική φάση Μουντιάλ που διεξάγεται στα μέσα της ποδοσφαιρικής σεζόν, κάτι που ενδεχομένως να είναι και θετικό, αφού οι παίκτες βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και δεν θα πάνε «ξεζουμισμένοι» μετά το τέλος μιας δύσκολης περιόδου. Ομως για τους τηλεθεατές θα είναι σίγουρα πρωτόγνωρο, αφού θα δουν την τελική φάση με παρέα δίπλα στο τζάκι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο…

Οι «σκιές» πριν απ’ το πρώτο σφύριγμα

Η διοργάνωση έχει στιγματιστεί πολύ πριν ξεκινήσει απ’ τις καταγγελίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώτα όσων εργάστηκαν για να κατασκευάσουν τα γήπεδα κι ακολούθως για τους περιορισμούς (θρησκευτικούς και πολιτισμικούς), που θα εφαρμοστούν για τους φιλάθλους των ομάδων που θα βρεθούν στη χώρα. Σύμφωνα με αναφορές οργανώσεων, πάνω από 7.000 εργάτες βρήκαν τον θάνατο τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ.

Την ίδια ώρα η ΦΙΦΑ αναγνωρίζει τον χαμό μόλις τριών ανθρώπων, κάτι που σχετίζεται με τις ενημερώσεις των τοπικών αρχών, που κάνουν λόγο για απώλεια 37 εργατών, εκ των οποίων η απώλεια μόλις τριών αφορά δυστύχημα στα εργοτάξια.

Πάντως και για όσους φιλάθλους επέλεξαν να ταξιδέψουν στο Κατάρ για να δουν την εθνική τους ομάδα από κοντά δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αφού ο νόμος της σαρία, απαγορεύει τις δημόσιες ερωτικές περιπτύξεις, αλλά και την οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, με ποινές που φτάνουν από επτά χρόνια φυλάκισης έως τον θάνατο με λιθοβολισμό. Πολλές ομάδες ήδη έχουν αντιδράσει, όμως η ΦΙΦΑ δεν θέλει να παρέμβει σε θρησκευτικά ζητήματα. Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, με τη συμβολή αστυνομίας και σεκιούριτι από πολλές χώρες (επί πληρωμή φυσικά), αλλά και τη χρήση 15.000 καμερών που θα παρακολουθούν κάθε γωνία των εγκαταστάσεων.

Τα φαβορί για τον τίτλο

Οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής, οι «αιώνιοι» αντίπαλοι, Βραζιλία και Αργεντινή, έχουν χριστεί φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με τις στοιχηματικές εταιρείες να θεωρούν πιθανή πρωταθλήτρια την ομάδα του Νεϊμάρ, ενώ αυτή του Μέσι να ακολουθεί. Η πρωταθλήτρια του 2018, Γαλλία, έρχεται τρίτη στις εκτιμήσεις, με την Αγγλία να είναι απ’ τα φαβορί για να περάσει στα ημιτελικά.

Βραζιλία: Με στόχο τον 6ο παγκόσμιο τίτλο και προπονητή τον 62χρονο Τίτε (βρίσκεται στον πάγκο της εδώ κι έξι χρόνια), φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κορυφή μετά από είκοσι χρόνια. Με μεγάλο «όπλο» τον Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν), η «σελεσάο» δεν έχει λείψει ποτέ από τελική φάση Μουντιάλ. Με τερματοφύλακα τον Αλισον της Λίβερπουλ, στην άμυνα τους Ντανίλο (Γιουβέντους), Τιάγκο Σίλβα (Τσέλσι) και Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν), στο κέντρο τους Κασεμίρο (Μάντσεστερ Γ.) και Φαμπίνιο (Λίβερπουλ), αλλά και στην επίθεση τους Βινίσιους (Ρεάλ) και Ριτσάρλισον (Τότεναμ), η Βραζιλία ξεχωρίζει από πλευράς ρόστερ με πολλές ποιοτικές επιλογές. Πάντως, σε έναν δύσκολο όμιλο, αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα τη Σερβία, μετά έχει την Ελβετία και κάνει φινάλε στον πρώτο γύρο με το Καμερούν.

Αργεντινή: Η… κατάρα του Μαραντόνα δεν έχει επιτρέψει στην «αλμπισελέστε» να κατακτήσει άλλον τίτλο μετά το 1986 (έχει δύο συνολικά), κάτι που θα έχει την τελευταία του ευκαιρία να κάνει ο Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν). Προπονητής είναι ο 44χρονος Λιονέλ Σκαλόνι, ο οποίος ανέλαβε το 2018 την ομάδα και κατέκτησε το 2021 το Κόπα Αμέρικα. Ερωτηματικό αποτελεί η αμυντική της λειτουργία, με Μαρτίνες (Αστον Βίλα) κάτω απ’ τα γκολπόστ, αμυντικούς τούς Οταμέντι (Μπενφίκα), Ταλιαφίκο (Λιόν), Ρομέρο (Τότεναμ), όμως επιθετικά έχει αρκετές λύσεις με Ντι Μαρία (Γιουβέντους), Κορέα και Λαουτάρο Μαρτίνες (Ιντερ). Ντεμπούτο στον όμιλο με αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία και συνέχεια με Μεξικό και Πολωνία.

Γαλλία: Πάει στο Κατάρ ως εν δυνάμει πρωταθλήτρια κόσμου, με τον Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν) να παραμένει το μεγάλο της «όπλο» στην επίθεση και να είναι ένα απ’ τα φαβορί για να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ. Ο Ντιντιέ Ντεσάν παραμένει στον πάγκο των «τρικολόρ» εδώ και μία δεκαετία. Κάτω απ’ τα δοκάρια θα είναι ο εξαιρετικός Λιορίς (Τότεναμ), στην άμυνα ξεχωρίζουν οι Βαράν (Μάντσεστερ Γ.), Κουντέ (Μπαρτσελόνα), στο κέντρο ο Τσουαμενί (Ρεάλ) με τον Γκριεζμάν (Ατλέτικο) και στην επίθεση βέβαια ο Μπενζεμά (Ρεάλ). Κάνει πρεμιέρα απέναντι στην Αυστραλία και συνεχίζει με Δανία και Τυνησία.

Αγγλία: Απ’ το 1966 δεν έχει δει παγκόσμιο τίτλο, όμως κάθε φορά οι φίλοι των «λιονταριών» ελπίζουν σε ένα θαύμα. Αυτή τη φορά έχει ένα αξιόμαχο σύνολο, αλλά πάντα όλο και κάτι γίνεται και χαλάει η «μαγιά». Με προπονητή τον Σαουθγκέιτ, έχει διατηρηθεί το ρόστερ της ομάδας που έφτασε το 2021 στον τελικό του Euro, με τον επιθετικό Χάρι Κέιν (Τότεναμ) να ξεχωρίζει. Στηρίζεται σε Πίκφορντ (Εβερτον) κάτω απ’ τα δοκάρια, Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γ.) για την άμυνα, σε Στέρλινγκ (Τσέλσι) και Σακά (Αρσεναλ) μεσοεπιθετικά. Ντεμπούτο στους ομίλους κάνει κόντρα σε Ιράν και στη συνέχεια αντιμετωπίζει κόντρα σε ΗΠΑ και Ουαλία.

Τα αουτσάιντερ

Η Ισπανία μπορεί να έχει κάνει μία σημαντική ανανέωση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο είναι πάντα μία υπολογίσιμη δύναμη, με προπονητή τον έμπειρο Λουίς Ενρίκε και τον Ανσου Φάτι (Μπαρτσελόνα) να αναμένεται να τραβήξει τα φώτα πάνω του.

Η Γερμανία, με νέο προπονητή τον Χάνσι Φλικ, ψάχνει να βρει τη χημεία της, με τον Τόμας Μίλερ (Μπάγερν) να παραμένει ο ηγέτης της.

Η Ολλανδία έχει στον πάγκο της τη μεγάλη μορφή του Λουίς φαν Χάαλ (71 ετών), έχοντας βρει τη σιγουριά στην άμυνα στο πρόσωπο του Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ).

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος ευελπιστεί σε «ανάσταση» του Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γ.), ενώ το Βέλγιο του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει κάτω απ’ τα δοκάρια την ασφάλεια που εκπέμπει ο Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ).

Οι οικοδεσπότες «αγόρασαν» και παίκτες!

Ολα απ’ την αρχή χρειάστηκε να τα φτιάξουν στο Κατάρ για να διεξαχθεί αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι μόνο αναφορικά με την υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τα γήπεδα, αλλά και την ομάδα που θα κατεβάσουν ως οικοδεσπότες! Η ομάδα αυτή ουσιαστικά πριν από κάποια χρόνια δεν υπήρχε, δημιουργήθηκε απ’ το μηδέν, με τους διοργανωτές να αγοράζουν παίκτες και να τους προετοιμάζουν, στήνοντας ένα κλειστό κλαμπ, με μοναδικό στόχο μία καλή παρουσία και -γιατί όχι;- μία πρόκριση στον επόμενο γύρο. Με προπονητή τον Φέλιξ Σάντσες, ο οποίος είχε θητεύσει στις ομάδες Νέων της Μπαρτσελόνα, κατέκτησε το Ασιατικό Κύπελλο το 2019, διατηρώντας ένα κλειστό ρόστερ, με τους παίκτες να βρίσκονται σε ένα άτυπο lockdown απ’ τον Ιούνιο, με συνεχόμενη προετοιμασία και φιλικά παιχνίδια σε Ισπανία και Αυστρία.

Ουσιαστικά μιμούνται τη Νότιο Κορέα του 2002, η οποία είχε φτάσει απρόσμενα μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ. Πάντως εξαρχής το Κατάρ έχει δύσκολο έργο στον όμιλο με Ολλανδία, Σενεγάλη και Ισημερινό, μετά και την ήττα στην πρεμιέρα με 0-2.

Τα… δικά μας παιδιά στο Κατάρ

Μπορεί να μη δούμε αμιγώς ελληνικό στοιχείο σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως αρκετές θα είναι οι παρουσίες από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις ομάδες της Super League. Απ’ τον Ολυμπιακό, βασικοί αναμένονται να είναι στην εθνική ομάδα της Νοτίου Κορέας ο Χουάνγκ Ιν-Μπεόμ με τον Χουάνγκ Ουί-Τζο, στην αποστολή του Καμερούν θα βρεθεί ο Πιερ Κούντε, ενώ με την ομάδα της Σενεγάλης θα δούμε και πάλι τον Παπέ Αμπού Σισέ. Απ’ την ΑΕΚ θα δούμε τον Νταμιάν Σιμάνσκι με τη φανέλα της Πολωνίας και τον Ντομαγκόι Βίντα με την Κροατία, αλλά και τους Μιλάντ Μοχαμάντι και Εχσάν Χατζισαφί με το Ιράν. Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, Αντρια Ζίβκοβιτς θα παίξει με τη Σερβία, ενώ απ’ τον Αρη ο Νικολά Ενκουλού θα είναι στο Κατάρ με την ομάδα του Καμερούν.

Τέλος, για πρώτη φορά θα έχουν παίκτηνστο Μουντιάλ ο Παναιτωλικός (τον Ντέρεκ Κορνέλιους που παίζει στον Καναδά) και ο Ατρόμητος (τον Βαϊντί Κεχρίντα της Τυνησίας).

Τα οκτώ γήπεδα της διοργάνωσης

Στη βασική φωτό του αφιερώματος υπάρχει το γήπεδο «Αχμέντ Μπιν Αλί». Τα υπόλοιπα επτά είναι τα εξής:

«Αλ Μπαΐτ»

Με ιδιαίτερη πρόσβαση για τους φιλάθλους (μόνο με λεωφορείο ή ταξί), χτίστηκε με τη μορφή σκηνής Βεδουίνων.

«Aλ Τζανούμπ»

Το σχήμα αυτού του σταδίου είναι εμπνευσμένο απ’ τις γάστρες των ψαρόβαρκων που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στις ακτές της Αραβικής Χερσονήσου.

«Αλ Τουμάμα»

Ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από το «taqiyah», παραδοσιακό ανδρικό κάλυμμα κεφαλής της περιοχής.

«Ετζουκέισον Σίτι»

Πολύ εύκολη η πρόσβαση στο στάδιο, το οποίο έχει σχήμα διαμαντιού.

Διεθνές στάδιο Καλίφα

Το μοναδικό στάδιο του Κατάρ που υπήρχε πριν από την επιλογή της χώρας ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εθνικό Στάδιο Λουσαΐλ

Βρίσκεται σε μία πόλη που δημιουργήθηκε ειδικά για το τουρνουά κι εδώ θα φιλοξενηθεί ο τελικός.

«Ρας Αμπού Αμπούντ»

Αυτό το στάδιο κατασκευάστηκε από κοντέινερ κι άλλα επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως μετά το τουρνουά.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΟΣΜΟΥ

  • Βραζιλία: 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
  • Γερμανία: 4 (1954, 1974, 1990, 2014)
  • Ιταλία: 4 (1934, 1938, 1982, 2006)
  • Αργεντινή: 2 (1978, 1986)
  • Γαλλία: 2 (1998, 2018)
  • Ουρουγουάη: 2 (1930, 1950)
  • Αγγλία: 1 (1966)
  • Ισπανία: 1 (2010)

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

  • 16: Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία)
  • 15: Ρονάλντο (Βραζιλία)
  • 14: Γκερντ Μίλερ (Γερμανία)
  • 13: Τζαστ Φοντέν (Γαλλία)
  • 12: Πελέ (Βραζιλία)
  • 11: Γιούργκεν Κλίνσμαν (Γερμανία)
  • 11: Σάντορ Κότσις (Ουγγαρία)

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.