Μητσοτάκης στους Sunday Times: Θα μεταφέρω στη Λιζ Τρας ότι τώρα είναι η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ο Eλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως η Βρετανία πλησιάζει στην απόφαση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα και θα εγείρει το ζήτημα με την ομόλογό του Λιζ Τρας, όταν επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στο έτος, γράφουν οι Sunday Times που δημοσιεύουν συνέντευξή του.

«Σε μια εποχή που η Λιζ Τρας θα προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κάποιο τρόπο στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία [της Βασίλισσας], θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο Ελληνας πρωθυπουργός και εκτιμά ότι ο νέος βασιλιάς Κάρολος, με τον οποίο λέει ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», αν και θα μείνει ουδέτερος στο ζήτημα λόγω της ιδιότητάς του, είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών – κάτι που προκύπτει από τις μέχρι τώρα μεταξύ τους συζητήσεις.

Πέρα από το ζήτημα των Γλυπτών, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, καταγγέλοντας την Αγκυρα για διασπορά παραπληροφόρησης και επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών τόνισε ότι δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. «Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα. Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει», κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.