Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Σε εννέα μήνες οι εκλογές

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Το πολιτικό πλαίσιο ως τις εκλογές έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους επόμενους εννέα μήνες, μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και πολιτικά.

Να αποτελέσει ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας. Στο υπουργικό συμβούλιο έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, μια επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Έγινε μια επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και αναφορά στις επιδόσεις του Τουρισμού από τον Βασίλη Κικίλια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στάση της Ρωσίας και την ανάγκη για αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, όμως, αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες. Η

κρίση αυτή τόνισε και ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία. «Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης.

Μητσοτάκης για ενέργεια: Τα μέτρα θα είναι μετρημένα, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι

 «Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, χωρίς να τα καταργούμε” τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υπομονή ως τη ΔΕΘ. Εκεί θα παρουσιάσω το σχέδιο μας για τον κρίσιμο χειμώνα, τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία και την Ελλάδα του 2030».

«Η δουλειά μας τρέχει και απόλυτη προτεραιότητα είναι η ενεργειακή κρίση και η αναγκαιότητά της. Δεν πρέπει να κρύψουμε από τους πολίτες την διάσταση αυτής της απειλής. Είναι μια απειλή που έχει κοινά με την πανδημία. Είναι παγκόσμια και ασύμμετρη», πρόσθεσε.

«Έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν όλα όσα είχα εισηγηθεί πριν από 7 μήνες. Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής του από το ηλεκτρικό ρεύμα. Λυπάμαι γιατί υπήρξε καθυστέρηση. Είχα μιλήσει για το δυσκίνητο υπερωκεάνιο της Ευρώπης και είχαν υπάρξει αντιδράσεις και τώρα λέω μετά και τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, κάλλιο αργά παρά ποτέ», τόνισε σε για τη στάση της ΕΕ και ζήτησε κοινή απάντηση απέναντι στην Κρίση.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στην Τουρκία, την οποία κατηγόρισε για τη στάση της στο Μεταναστευτικό. ««Εμείς προστατεύουμε τα σύνορά μας, να κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα», τόνισε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.