Μητσοτάκης: «Μόνο μέσα από το Διεθνές Δίκαιο θα επιλύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία»

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης (1/11) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργούς έστειλε μηνύματα στην Τουρκία, καταδικάζοντας την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Εσθονή πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που έχει παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία. Ζήτησε να υπάρξει βοήθεια στην αεροπορική άμυνα του Κιέβου καθώς και να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

«Η δύναμή μας βασίζεται στην ενότητά μας», κατέληξε η Εσθονή πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Εσθονίας, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης. «Εντυπωσιάστηκα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Εσθονίας όταν σχεδιάζαμε το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά.

Απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να επενδύσουν ότι η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος για να το κάνουν αυτό. «Μακάρι να συζητούσαμε μόνο αυτά αλλά υπάρχει και ένας πόλεμος στην Γηραία Ήπειρο. Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία», είπε.

Πρέπει να πείσουμε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είναι αποτελεσματικές, είπε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, όπως σημείωσε, την Εσθονή πρωθυπουργό για τις εντάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Θα συνεχίζω να λέω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο».

Τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας»

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταδικάζονται χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες.

Όπως σημείωσε, «δεν στηρίξαμε από την αρχή ένα πλήρες εμπάργκο για την μετακίνηση Ρώσων τουριστών. Υποστήκαμε όμως τις συνέπειες για το γεγονός ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς οι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Είμαστε, επίσης, ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές για να κριθούν οι υπόλογοι για τα εγκλήματα που διεξάγονται στον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Είμαστε φίλοι με τον ρωσικό λαό και όχι με την κυβέρνηση, θα στηρίζουμε πάντα τις κινήσεις της ΕΕ για να ασκεί πίεση στην Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα», σημείωσε ο πρωθυπουργός..

Ήρθε η ώρα της δράσης για την ενεργειακή κρίση

Οι δύο πρωθυπουργοί ερωτήθηκαν και για την ενεργειακή κρίση με την κυρία Κάλας να κάνει λόγο για καλές αποφάσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. «Θα πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμες λύσεις για να επιβιώσουμε και τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα».

«Οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι σοβαρολογούμε όσον αφορά το θέμα αυτό. Τώρα είναι η ώρα της δράσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου. Όλες οι χώρες έχουν συμβάλει στην λήψη μέτρων για μείωση της κατανάλωσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στην Ελλάδα φορολογήσαμε τα υπερκέρδη και τα χρήματα αυτά τα δώσαμε για την στήριξη των νοικοκυριών ώστε να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Αυτό το σχήμα βασίζεται και στον προϋπολογισμό και υπάρχουν όρια στο πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις τους πολίτες τους» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν υπάρξει απαγόρευση μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου τότε η ελληνική πλευρά θα συμμορφωθεί με αυτό. Ωστόσο τίνισε ότι «δεν θα πρέπει να “πυροβολήσουμε στα πόδια” την ευρωπαϊκή ναυτιλία προς όφελος άλλων χωρών, εκτός ΕΕ, που θα πάρουν τη δουλειά αν υπάρξουν τέτοιες κυρώσεις. Πρέπει να φροντίσουμε μέτρα που θα πονέσουν τη Ρωσία αλλά πρέπει να τηρήσουμε την ισορροπία».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.