Μητσοτάκης: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» [vid]

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα ελληνοτουρκικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι επιτυχία που επετεύχθη συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαι, καθώς οι κυρώσεις αφορούν το 90% των εισαγωγών. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να στερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία έτσι ώστε να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορεί να χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Repower EU, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από αυτούς τους πόρους όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους· έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο, έργα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση καλά και να ανησυχήσουμε συνολικά την ενεργειακή μας ασφάλεια».

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς θα προχωρήσει στα μέτρα που έχει ανακοινώσει για την ενέργεια..

Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορεί να γίνους δεκτές, ούτε από Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή μας»

Όσον αφορά στην επιστιτιστική κρίση, είπε: «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη «νύφη» απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Σε ερώτηση για την ακρίβεια στην ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με την θέση μας για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο.

Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση.

Για την βενζίνη είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση από το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας όταν είμαστε έτοιμοι».

Σε ερώτηση σχετικά με τα προεκλογικά σενάρια τόνισε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω δεσμευθεί. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα μια αντιπαράθεση αρχών λιγότερη πόλωση και φωνές και ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει μοναχική διαδρομή».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.