Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ τάχθηκε ο πρωθυπουργό,ς Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

«Πριν από 19 χρόνια στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς από τότε η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ελάχιστη και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μια σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της ΕΕ πραγματικά να εντάξει στην ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Yπενθυμίζεται πως στις Βρυξελλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και σε αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, στόχος Ελλάδας είναι η αποστολή μηνύματος στην περιοχή για τη διατήρηση της ενταξιακής δυναμικής και την υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση, εξαιτίας της καθυστέρησης της διαδικασίας ένταξης.

«Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον κ. Ζελένσκι, υποστηρίζει τη χορήγηση καθεστώτος υποψηφίων χωρών σε Ουκρανία και Μολδαβία.

Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10.30 π.μ. Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα τη τουρκικής προκλητικότητας, με την Αθήνα να έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.