Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Καλαμάτα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι στις Περιφέρειες θα διοχετευθεί το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ για νέα έργα. Αναφερόμενος στα προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και έκανε λόγο για «μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας είναι συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, παραδεχόμενος πως υπήρξαν φορές που έγινε κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στρατηγικής δύναμης. «Η οικονομία μας καλείται να αναπληρώσει με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ. Ο σχεδιασμός μας δίνει βάση στην κατεύθυνση και την ευθύνη διαχείρισής τους, και όπως δεσμεύτηκα στους περιφερειάρχες το 1/3 του ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ συνολικά, δηλαδή κατά 2 δισ. περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα Πελοποννήσου χρηματοδοτείται με 420 εκατ. ευρώ έναντι 215 της παρούσας προγραμματικής φάσης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών», τόνισε.

«Οι δράσεις της περιόδου 2021-27 δρομολογήθηκαν με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια, ενώ το πρώτο πήρε ήδη έγκριση και ακολουθούν οι άλλες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για αυτήν την περίοδο» υπογράμμισε.

«Το κράτος θα στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα στηρίξει πρωτίστως αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια, γι αυτό και παίρνουμε στοχευμένα μέτρα», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές και θα το καταφέρουμε», κατέληξε o πρωθυπουργός, από τη Μεσσηνία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.