Μητσοτάκης για Τουρκία: «Έχουν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους μας»

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με αναφορές στην Τουρκία έκλεισε την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ τόσο με τις κόκκινες γραμμές της όσο και με την φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό και η Τουρκία δεν μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

 «Με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση μένουμε στις καθαρές θέσεις και έχουμε την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων και την συμπαράσταση των συμμάχων μας. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Απέναντι τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπορυγός έκανε, επιπρόσθετα, αναφορά στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας λέγοντας:

«Κανείς εθνικός προϋπολογισμός σε καμία χώρα δεν μπορεί να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Προϋπόθεση για την υπέρβαση των δυσκολιών είναι η διεθνής σταθερότητα αλλά και η αξιοπιστία κάθε κράτους. Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ωριμότητα και πιστεύω ότι αυτό αναγνωρίζεται από διεθνείς παρατηρητές».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε στην Θεσσαλονίκη.

«Χαίρομαι που η πρότασή μας για πλαφόν στο αέριο στην Ευρώπη αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική. Δυστυχώς κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση, αλλά το ζήτημα αυτό θα μας ακολουθήσει εμφατικά», υπογράμμισε. Σημείωσε ότι η διεθνής συνεργασία αναδεικνυεται σε προτεραιότητα απέναντι στην αβεβαιότητα. «Το τόνισα στον ΟΗΕ, μόνο αν ηττηθεί η μορφή της επιθετικής βίας το διεθνές δίκαιο θα διέπει τις σχέσεις των χωρων, για να μην βρει η στάση της Ρωσίας επιδοξους μιμητές σε άλλες περιοχές» είπε.

«Μόνο η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα ακυρώσει τα σχέδια της Μόσχας να προκαλέσει κρίση σε χώρες της Δύσης», τόνισε.

«Η οικονομία αναπτάσσυεται πολυ πιο γρηγορα απο αυτό που εκτιμούσαμε, η ανεργία υποχωρεί, γινονται σημαντικές νέες επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

– Εισήγηση από τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων

– Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

– Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή Προέδρου και Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

– Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας

– Ενημέρωση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κρήτη για να λάβει μέρος και να μιλήσει στις 19:00 στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Study Days του EPP Group) που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.