Μητσοτάκης για Ερντογάν: «Δεν είναι ώρα για παζάρια»

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

«Είμαστε δυο ζωντανές Δημοκρατίες. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και θα μιλήσουμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την στάση της Τουρκίας στο αίτημα της Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».

«Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η ενεργειακή κρίση. Έχουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου. Όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν πυροβολούμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία και όχι στους δικούς μας πολίτες», τόνισε για το ζήτημα της Ρωσίας.

«Το πρώτο που θέλω να ξέρουν οι Αμερικανοί είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Περάσαμε μια επώδυνη οικονομική κρίση και είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης και αυτό πονάει την ελληνική κοινωνία. Η οικονομία μας έχει ανακάμψει, γίνονται επενδύσεις και Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Έχουμε πολλές απευθείας πτήσεις. Η οικονομία μας είναι δυναμική ανοικτή σε επενδύσεις και σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Έχουμε ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια και θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Είμαστε μια δυνατή δημοκρατία μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ολοκλήρωσε.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.