Μητσοτάκης: Eρχεται εθνικό μητρώο καταγραφής και επιτήρησης δραστών για αδικήματα κατά ανηλίκων

Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μορφωτικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση”, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική συνεδρίαση στη βουλή.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις καινοτομίες που εισάγονται στο σχέδιο 114 σελίδων που περιλαμβάνει συνολικά 80 μέτρα με στόχο την ουσιαστική πρόληψη, προστασία, φροντίδα των ανηλίκων. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση εθνικού μητρώου καταγραφής και επιτήρησης δραστών σεξουαλικών αδικημάτων, αλλά και εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης των κρουσμάτων, ώστε οι συναρμόδιες υπηρεσίες να αποκτήσουν συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης και συντονισμού.

«Η κακοποίηση ανηλίκων βρίσκεται σε έξαρση και πρέπει να υπάρξει απάντηση», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι το σχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο για την προστασία των παιδιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «προβλέπει περισσότερες δομές προστασίας και φροντίδας ανηλίκων. Σε κάθε δημοτικό και δημόσιο φορέα θα ορίζεται υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων. Όπως συμβαίνει με τον σύμβουλο σχολικής ζωής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Δείτε την ομιλία του:

Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για εγκλήματα τέτοιου είδους, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και στην καταστολή. «Στα αστυνομικά τμήματα υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες και έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα μέσα εντοπισμού ενόχων και οι τελευταίες υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί, τολμώ να πω, με υποδειγνατικό τρόπο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Το Σχέδιο απλώνεται στο πεδίο της ενημέρωσης, ιατρικής επιφυλακής», πρόσθεσε.

Η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Κοινοβουλίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.