Μητσοτάκης: «Έχουμε τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης στους πιο αδύναμους»

©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται αλλά, και στα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Έχουμε τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης στους πιο αδύναμους πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχει σημασία να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας ειδικά στην δευτερογενή διαδικασία όσων πρέπει να γίνονται δηλαδή μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ότι εντός του Νοεμβρίου θα εφαρμοστούν οριστικά τα μέτρα που αφορούν αγρότες, κτηνοτρόφους και από τις αρχές του 2023 η αύξηση των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και οι ρυθμίσεις για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων

«Είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε τα μέτρα αυτά επειδή η οικονομία πήγε καλύτερα του αναμενομένου επειδή δημιουργήσαμε με συνετό τρόπο δημοσιονομικό χώρο αλλά θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους για 2022 και 2023», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αποδεικνύουμε όμως στην πράξη ότι έχουμε την επιθυμία και την δυνατότητα να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με τρόπο δίκαιο στην κοινωνία και ιδιαίτερα στηρίζοντας τους πιο αδύναμους πολίτες», πρόσθεσε.

Έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια με για τους νέους. «Το υπουργείο Εργασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί τα χρονοδιάγραμματα όπως έχει αποδείξει και με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης για τα οποία είπε ότι είναι αποτρόπαια εγκλήματα τα οποία πια εξιχνιάζονται. «Όλοι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν , θα λογοδοτήσουν σε πείσμα όσων χυδαίων βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις. Είναι ντροπή αυτό που έγινε τελευταίες εβδομάδες. Αυτοί που υπαινίσσονται ευθύνες του «συστήματος» ήταν οι ίδιοι σύστημα για 4,5 χρόνια και δεν εντόπισαν τον κίνδυνο. Τώρα το απόστημα έχει σπάσει. Η τιμωρία είναι όσο σκληρή επιτρέπει ο νόμος», τόνισε.

Είπε επίσης πως είναι σημαντικό είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

«Να θυμίσω ότι στο υπουργικό έχουμε εγκρίνει το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της κακοποίησης των παιδιών. Το κάναμε πριν έρθει το φρικιαστικό περιστατικό στον Κολωνό. Έχουμε εντοπίσει που είναι οι δυσκολίες , η γραφειοκρατία. Πολλές φορές λείπει εξειδικευμένο προσωπικό. Απουσιάζει ενιαίο πρωτόκολλο δράσης. Θα ζητήσω τη στήριξη όλων των κομμάτων. Ειδικά σε αυτό το θέμα δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Έχουν γίνει πράγματα, έχουμε περισσοτέρους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, δομές, διδάσκεται η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία μας», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας πρόσθεσε: «Αναμένουμε και την παρουσίαση από τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη για τα ζητήματα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Το έχουμε αντιμετωπίσει ως προς την επιμέρους διάστασή του. Τώρα έχουμε συγκροτημένο σχέδιο για τον τρόπο που πρέπει να είναι οργανωμένη η διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα».

   Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

   * Εισήγηση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0

   * Ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, για τα οικονομικά ζητήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   * Ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον μηχανισμό εξορθολογισμού αρμοδιοτήτων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

   * Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, του νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική.

   * Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και τον υφυπουργό, Γιώργο Κώτσηρα, του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση των βασικών κωδίκων με τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. 

   * Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του νομοσχεδίου για την οργάνωση των σχέσεων κράτους και πολίτη (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας). 

   * Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, β) Κύρωση τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριάσιου Πεδίου», γ) Ερανιστικό νομοσχέδιο. 

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.