Μητσοτάκης: «Δύσκολο να επανέλθει η σχέση μας με την Τουρκία αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι»

©Eurokinissi

Μηνύματα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του στο Council on Foreign Relations.

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, είναι υβριδική απειλή», τόνισε- μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοιδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέργαψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφικά παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας».

Μάλιστα, σημείωσε: «μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να “παίζει” και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία», επαναλαμβάνοντας ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα πρόβληματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θιάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

©Council on Foreign Relations

Σχετικά με τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε το ίδιο προβάδισμα, 7-8-9 μονάδες. Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί».

«Τώρα έχουμε πορεία, το οποίο με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτοδυναμία. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσουμε και εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Αλλά αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Αναφερόμενος στην ενέργεια, είπε: «Η τιμή του αερίου στην ΕΕ είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Η αγορά είναι στρεβλωμένη πλέον, η τιμή έχει ανέβει 10 φορές. Αυτό που είναι στο μυαλό όλων είναι πώς θα υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πώς θα διαφορποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής και θέλουμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο».

Και πρόσθεσε: «Για την ενέργεια, δεν έχουμε αντιδράσει με την ίδια επιθετικότητα. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κάνει περισσότερα. Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας με αυτές τις τιμές αερίου. Έχουμε εφαρμόσει μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών. Η ΕΕ έχει εξετάσει το σχήμα μας και προτείνουν σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, γι’ αυτό επιμένω για μια πιο τολμηρή παρέμβαση στην αγορά αερίου, θα έπρεπε να επιβάλλουμε πλαφόν σε όλες τις πηγές αερίου. Αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, όλο και περισσότερες χώρες αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας τέτοιας παρέμβασης».

«Αλλά ακόμα και αν δεν το κάνουμε, τότε πρέπει να υποστηρίξουμε τις κοινωνίες μας ως προς το κόστοςε ζωής. Αν δεν το κάνουμε, θα χάσουμε έδαφος και η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να παίξει παιχνίδια παραπληροφόρησης και να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Το λένε ανοιχτά. Για να μείνουμε στην ίδια πορεία, θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι συνέπειες που εμείς υφιστάμεθα δεν είναι σκληρότερες από αυτές που επιβάλλουμε στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων. Γι’ αυτό χριεαζόμαστε μια πιο οργανωμένη αντίδραση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «για αυτό θα μπορούσαμε να ανακατευθύνουμε ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το σκέλος των δανείων. Και αν αυτό είναι για να υποστηριχθεί το εισόδημα, τότε πρέπει να το κάνουμε, γιατί αλλιώς η πολιτική πίεση θα είναι πολύ μεγάλη. Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά και ο επόμενος θα είναι πολύ δύσκολος, ειδικά για χώρες που αποθηκεύουν και θα πρέπει να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους. Αλλά, πρέπει να το πούμε, ήμασταν εξαιρετικά εξαρτημένοι από το ρωσικό αέριο».

Μάλιστα, για την εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσε: «Πρέπει και οι πολίτες να κάνουμε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Μικρές αλλαγές κάνουν διαφορές. Η διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ 21 και 25 βαθμών στα κλιματιστικά είναι τεράστια».

Παράλληλα, σχετικά με τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει ενστάσεις σε όγδοο πακέτο κυρώσεων και πάντα έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε κάθε μέσο για να πιέζουμε τη Ρωσία. Τα πακέτα των κυρώσεων ισχύουν, αλλά δεν έχουμε ατελείωτες εποιλογές. Για τη Ναυτιλία, είμαστε οι πρώτοι που θα συμφωνησουμε, αρκεί να μην υπάρχουν διαρροές από άλλες χώρες που θα πρέπει να συμμετέχουν, αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τη ναυτιλία για να πιέσουμε τη Ρωσία που εξάγει το πετρέλαιό της».

«Έχουμε εκλογές στην Ιταλία, φαίνεται ότι η Δεξιά θα επανακάμψει. Αν δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο των λαϊκιστικών κομμάτων, πρέπει να καταλάβουμε τα προβλήματα. Να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά για να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα, αυτά είναι πραγματικά προβλήματα. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα δεν έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των πολιτών», τόνισε σε άλλο σημείο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.