Μητσοτάκης: «Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη»

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Άρχισε στις 11:00 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, με την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η βουλή νωρίτερα με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,

«Συλλογικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν πληροφορήθηκα την νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην επιτροπή διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

«Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο, που επιτελεί η ΕΥΠ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020».

«Οπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως. Πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της επικοινωνίας και της ασφάλειας. Το ευρωκοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή και σε λίγο θα συνεδριάσει καθώς σε πολλές χώρες αποκαλύπτεται ότι γίνονται παρακολουθήσεις. Για να μην επικαλεστώ και την εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας. Ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατηγορούνταν ότι παρακολουθούσε βουλευτές αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν και ο ίδιος!» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά την ανάρτηση Τέλογλου. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας παρακολουθούσαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό!» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «προϋπόθεση για παραγωγική συζήτηση είναι να θέσουμε το θέμα στις πραγματικές του βάσεις».

«Στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ’ ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα.

Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τέσσερις αλήθειες»:

1. «Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχιση ανάμεσα σε λογισμικά τύπου Predator και τις νόμιμες επισυνδέσεις. Τα πρώτα δεν υπάρχουν στις ελληνικές αρχές. Οι νόμιμες επισυνδέσεις εκτείνονται σε ευρύ φάσμα, από τις δράσεις της αστυνομίας, του λιμενικού, την τρομοκρατία. Λειτουργούν με ειδικό πρωτόκολλο που προϋπήρχε. Ηρθε η ώρα να επαξιολογήσουμε. 

2. Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε όπως προβλέπει η διάταξη του 2018. Ομως υποτιμήθηκε αφού αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Επρεπε να δείξει διαφορετικά αντανακλαστική. Ηταν νόμιμη, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. 

3. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και τη μυστικότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Να μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας. Δύσκολη η κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Οσοι το αρνούνται δεν λένε την αλήθεια.

4. Από την πρώτη στιγμή κάλεσε η κυβέρνηση τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προρωπικά και άλλαξε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για διπλή υπογραφή εισαγγελέα και τήρησε όλες τις διαδικασίες και έχει ενημερωθεί η δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οσο, κ.Κατρίνη, για τη νομικότητα της επισύνδεσης, όσο ο κ.Ανδρουλάκης επιμένει ότι είναι παράνομη, ας προσφύγει τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στο όνομα της διαφάνειας όμως, δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε πρόσφατα στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών που βουλευτές ήταν σε ανοιχτή γραμμή».

«Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι τελούν σε καθεστώς ασυλίας» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Εάν κ. Τσίπρα συντάσσεστε με την άποψη του κ. Βενιζέλου να βγείτε να το πείτε, αλλά σκεφτείτε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».

«Η συζήτησή μας μπορεί να έχει θετικό αποτύπωμα: Αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου εθνικήες ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων παρακολουθήσεων, ενίσχυση της διαφάνειας στην ΕΥΠ. Είναι η βάση μιας διακομματικής ημερήσιας διάταξης που μπορεί να οικοδομήσει μια σύγχρονη υπηρεσία πληροφοριών. Η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην κορυφή αποτελεί εγγύηση. Η κ.Δεμίρης υπήρξε ο κορυφαίος Ελληνας διπλωμάτης. Θα χρειαστεί στήριξη», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε κάθε εθνική κινητοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν απέναντι στο πλαίσιο μιας χαιρέκακης μικροκομματικής προσέγγισης. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στην προστασία των συνόρων, απέναντι στις αμυντικές συμφωνίες που θωρακίζουν την χώρα, απέναντι στα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Και τώρα απέναντι στην προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ. Καμία πρωτοτυπία, σίγουρη η αποτυχία. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και τώρα η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας».

«Εγώ διαχώρισα την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε στη συνέχεια και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας, για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης»…

Για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα κ. Βαρουφάκη να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει σε μια ομιλία σας το 2019 στη Βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως προσωπικά έχει γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε και σε βάρος της τότε κυβέρνησης. Αναμένω την τοποθέτηση σας κ. Βαρουφάκη. Και βέβαια εσείς κ. Τσίπρα δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός την περίοδο που υπεκλάπησαν e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τα οποία κατέληξαν στην “Αυγή” μία ημέρα πριν κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικά σας αυτά τα καμώματα».

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα: «Τι σημαίνει για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του κ. Τσίπρα, δεν αρκεί απλά η εναλλαγή στην εξουσία, και τι σημαίνει η ανασύνταξη της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας;» για να τονίσει ότι «είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Αλήθεια πως θα συμβεί αυτό. Μήπως με Συνταγματική Αναθεώρηση ή μέσω Συντακτικής Συνέλευσης, που δεν προβλέπεται σε ομαλές περιόδους;».

«Προσέξετε καλά κ. Τσίπρα, τα λόγια σας έχουν τη δική τους βαρύτητα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιο σας πως θα προκύψουν αυτά τα οποία ήδη έχετε περιγράψει. Μήπως από δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη και ανεξάρτητες αρχές διορισμένες από την κ. Θάνου;», συμπλήρωσε.

«Στον Έβρο ήδη μεθοδεύεται ακόμη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο» συνέχισε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως είναι «ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα από παράγοντες εντός της χώρας. Ότι δηλαδή Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει σε ελληνικό έδαφος. Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κατά δήλωση των ίδιων των μεταναστών. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτοσυγκράτηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσημο για να το εργαλειοποιείτε με αυτόν τον τρόπο. Προστατεύουμε τους αθώους φυλάμε τα σύνορα μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τελεία και παύλα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη εικόνα λέει πως η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα ύστερα από 12 χρόνια εκτός από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. «Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που δεν αντέχουν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια και δραχμές, δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ από ξένα συμφέροντα. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζετε τι σημαίνει, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζετε; Για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε», τόνισε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.