Μητσοτάκης – Δευτερολογία: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

©Eurokinissi

Ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην «Ώρα του πρωθυπουργού»: «Πείτε στους λογογράφους σας ότι το αξίζουμε καλύτερα είναι σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Περίμενα να είστε πιο ευρηματικός».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι ότι καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, του κάνει εντύπωση το πόσο χρόνο αφιέρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο να αναφέρει τι θα κάνει από τη δική του πλευρά. «Για το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τι μας είπατε; Αφιερώσατε 30 δευτερόλεπτα στη δευτερολογία σας. Τόσο πολύ πιστεύετε αυτά που λέτε;».

Τον κατηγόρησε ότι όσο περισσότερο μιλάει τόσο περισσότερο αποδυναμώνει τα επιχειρήματά του.

Για τα επιτόκια τόνισε ότι διαμορφώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βρετανίας, μιας χώρα των G7 όταν η πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων. «Ήταν το δικό της πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ή του Μάντσεστερ ή του Μπέρμγχαμ» και τινάχθηκε η βρετανική οικονομία στον αέρα και οι αγορές την τιμώρησαν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός μη κοστολογημένου προγράμματος.

Σκεφτείτε αν εσείς εφαρμόζατε το μη κοστολογημένο σας πρόγραμμα, θα ήταν η απόλυτη καταστροφή, τόνισε, μιλώντας για τραγική ανικανότητα και πλήρη αδυναμία να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκυρία.

«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στην «Ώρα του πρωθυπουργού» και αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω» ενώ έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη». Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. «Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά», σημείωσε.

Επιδεικνύοντας γράφημα με την εγκατάσταση ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο αν δεν υπήρχε, η χώρα σήμερα θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Σχετικά με την κατηγορία του κ. Τσίπρα περί έλλειψης βούλησης της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, τόνισε ότι ο μηχανισμός που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και λειτουργεί από την 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει καν τη δημιουργία υπερκερδών γιατί τα αποσπά εν τη γενέσει τους για λογαριασμό του Ταμείου ενεργειακής μετάβασης. «Και αυτός ο μηχανισμός μελετήθηκε και εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει πράξη ευρωπαϊκού κανονισμού. Και αυτό σας ενοχλεί. Ότι η χώρα σε αυτό το επίπεδο υπήρξε πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη».

Έκλεισε με αναφορά στον τρόπο που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα της χώρας. «Δεν είναι 7ο θαύμα του κόσμου η ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι FT. Εγώ θέλω να είμαι πιο συντηρητικός. Αλλά σας διαβεβαιώνω κ. Τσίπρα και πείτε το και στον ξάδερφό σας ότι όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε είναι στο pay role της κυβέρνησης. Για να ξεκαθαρίσουμε και τα πράγματα ως προς την αντίληψη την οποία έχουμε για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης σε αυτή τη χώρα».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.