Μητσοτάκης από Πράγα: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση αναπάντητη»

©Eurokinissi

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα στον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ Προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλα τα συμπεράσματά τους.

Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

«Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω, δεν είναι απειλή κατά της Ελλάδος (σ.σ. η φράση “θα έρθουμε νύχτα”). Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα μείνουμε σε αυτό το κλίμα. Συγκρατώ την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει στα εδάφη άλλης χώρας. Συγκρατώ την τοποθέτηση ως σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω να έχει και συνέχεια και να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

«Θέλω να τονίσω μια ακόμη διάσταση της συζήτησης που αφορά στις κυρώσεις ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί πια από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και την ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας. Είναι σημαντικό ως προς την παρέμβαση της Ε.Ε. για να μην υπάρχει η πραγματικότητα που συνεχίζεται να υπάρχει μια μεγάλη χώρα που παρακάμπτει τις κυρώσεις εναντίον των χωρών που τις εφαρμόζουν», συμπλήρωσε.

«Είναι καλό να λέγονται δημόσια, μπροστά σε άλλους και να μην παρουσιάζονται οι απόψεις της Τουρκίας στα πλαίσια μονολόγων», τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση, αναφερόμενος στον Ερντογάν, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ίσως να μην έχει μάθει να του απαντάνε». «Η Τουρκία θα πρέπει πια να έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμα με αφορμή την ένταση με τον Ερντογάν ότι: «Όλοι όσοι συμμετείχαν στην χθεσινή ανταλλαγή απόψεων πιστεύω ότι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο. Η αναβίωση των ιστορικών φαντασιώσεων παλιών αυτοκρατοριών, η έμπρακτη περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο είναι έννοιες που δεν ταιριάζουν στο σημερινό κόσμο. Αν η Τουρκία θέλει παραγωγική σχέση με την ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανένα σύμμαχο εντός της Ε.Ε. αν εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτό το δρόμο».

Δραστική παρέμβαση για το φυσικό αέριο

«Διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση», σημείωσε ο πρωθυπουργός για το φυσικό αέριο.

Όπως είπε: «Χαίρομαι γιατί μετά από επιμονή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσει την μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαΐκή οικογένεια να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλειας εφοδιασμού».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.