Μηταράκης: Να διαβάσει ξανά η Τουρκία τη συνθήκη της Λωζάνης

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μήνυμα σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας για την προστασία των συνόρων έστειλε στην Τουρκία ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο Νότης Μηταράκης κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε στον ΣΚΑΪ πως η Τουρκία θα πρέπει να μελετήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, για να διαπιστώσει η ίδια ποια δεν τηρεί και όχι ποιους όρους αψηφά η Ελλάδα. «Ακούμε τις δηλώσεις της Τουρκίας. Τα κυριαρχικά δικαιώματά μας είναι αδιαμφησβήτητα. Η Τουρκία θα πρέπει να διαβάσει ξανά τη συνθήκη της Λωζάννης και να δει ποσά δεν εφαρμόζει σε αντίθεση με την Ελλάδα», τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές σημείωσε: «Βλέπουμε αυξημένη πίεση και χαμηλές αφίξεις. Έχουμε καταφέρει να πραστατεύσουμε τη χώρα μας και δεν βιώνουμε περιστατικά του 2015 και 2016. Υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του 2022, 14.000 αφίξεις σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου.

Βλέπουμε μια νέα προσπάθεια των λαθροδιακινητών με μεγαλύτερα σκάφη, με προορισμό την Ιταλία. Συνολικά η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική, να μην προστατεύει τα δικά της εξωτερικά σύνορα, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο ενώ δεν τηρεί ούτε τη Κοινή Δήλωση του 2016».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.