Μηταράκης: Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Για τις πιέσεις που δέχεται στο μεταναστευτικό η Ελλάδα από την Τουρκία μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης,

Σχετικά με τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο, ο Νότης Μηταράκης τόνισε στην ΕΡΤ ότι βρίσκονται ασφαλείς στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, που αποτελεί δομή πρώτης υποδοχής. Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα τη λάβουν, όσοι όχι θα απελαθούν.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να καλλιεργήσει το αφήγημα «της καλής Τουρκίας και της κακής Ελλάδας». Όπως συμπλήρωσε, «θα πρέπει να ξαναβρούμε ως Ευρώπη την καλή συνεργασία με την Τουρκία. Όλα όσα συνέβησαν, εμείς τα διεθνοποιούμε. Σχετικά με το πρόσφατο συμβάν με τους 92 του Έβρου, ενημέρωσα και την ΕΕ και θα πάω στον ΟΗΕ».

Επισήμανε πως «η Τουρκία έχει δύο βασικές υποχρεώσεις βάσει της Κοινής Δήλωσης του ’16 με την ΕΕ. Από την μία είναι περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές και από την άλλη να δέχεται τις επιστροφές. Το πρώτο σκέλος κάποιες φορές το κάνει και κάποιες όχι, όπως με το να αφήνει τουρκικά αλιευτικά να συνοδεύουν βάρκες σε δύσκολες συνθήκες, όπως έγινε για παράδειγμα στο ναυάγιο στη Λέσβο».

Ξεκαθάρισε πως πέρυσι, περίπου 12.000 μετανάστες από Τουρκία κατευθύνθηκαν στην Ιταλία. «Αυτό σημαίνει ότι το 90% των ροών της Τουρκίας μεταφέρθηκε στην Ιταλία», είπε.

Για τη Frontex επεσήμανε πως έχει συγκεκριμένη αποστολή: Να προστατεύει τα σύνορα. Σημείωσε ότι υπάρχει πολιτικό παιχνίδι πίσω από την απόρριψη της απαλλαγής της χρηματοδότησης της Frontex, έτσι ώστε να ανοίξει η ΕΕ τα σύνορα. Επιπλέον, υπογράμμισε: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά κάνει πόλεμο στη Frontex, πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φυλάει τα σύνορά της και ότι πρέπει να είναι ελεύθερα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν θέλουν να έρθουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι από την Τουρκία εμείς πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η θέση της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ συνολικά».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.