Μηταράκης: Δεν ήταν ελληνική η νησίδα στον Έβρο

©EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η νησίδα του Έβρου στην οποία εντοπίστηκαν οι 38 μετανάστες δεν είναι ελληνική, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 πως τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν πως το στίγμα ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα. Όπως ανέφερε, «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια». «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, δήλωσε ότι οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν αναγκάσει τους λαθροδιακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο φράχτης στο Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμα. Στη χώρα μας σε δομές φιλοξενίας βρίσκονται 18.000 μετανάστες, από 92.000 που ήταν το 2020.

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές δήλωσε ότι «πέρυσι είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, 8.500 μετανάστες». Φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας, πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι στις 31 Δεκεμβρίου θα απελευθερωθούν τα διαμερίσματα που έχουν διατεθεί σε αιτούντες άσυλο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.