Μήνυμα προς την Τουρκία: Στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ νοτίως της Κρήτης

© EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΕΘΑ

Μήνυμα με αποδέκτη την Αγκυρα αποτελεί η κίνηση του Ισραήλ να δεσμεύσει δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης για στρατιωτικές ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, με την άδεια της Αθήνας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», πρόκειται για περιοχές από τις οποίες περνάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι οποίες δεσμεύονται με navtex από το Ισραήλ μέσω Ελλάδας και όχι Τουρκίας από τις 26 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα του αναμενόμενου – στις 30/7 –  βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν», σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Η Αγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Από τη στιγμή που η Τουρκία έκανε πράξη τις απειλές της, η Αθήνα «απαντά» και διοργανώνει ασκήσεις , όπως συνέβη και το 2020, με συμμαχικές δυνάμεις.

Η επιλογή της περιοχής έχει ιδιαίτερη σημασία εν αναμονή της ομιλίας Ερντογάν οπότε και θα αποκαλυφθούν τα σημεία που θα επιχειρήσει το γεωτρύπανο.

Παράλληλα, συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας με τη γαλλική φρεγάτα «FS Provence» διεξήχθη στις 29 Ιουλίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Από την πλευρά της, η Αγκυρα δέσμευσε με navtex περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.