Μέτρα – ανάχωμα στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις

©Shutterstock

Από αυτό τον μήνα ενεργοποιείται το πακέτο παρεμβάσεων με επιδοτήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο για να ανασχέθει το μεγάλο κύμα της ακρίβειας που προέρχεται κυρίως από την ενεργειακή κρίση.

Μαρία Πέτρου// Action Press

Τα μέτρα – ανάχωμα για να βγει ο χειμώνας αρχίζει και οικοδομεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να απορροφήσει ένα μέρος των απωλειών στα εισοδήματα και να ανασχέσει το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων.

Ενεργοποιείται  το πακέτο των παρεμβάσεων  καταρχάς για την ενίσχυση στο φυσικό αέριο και  την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία περιλαμβάνει μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωση. Στα σκαριά βρίσκεται και ο σχεδιασμός για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα είναι με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε αυτή δέσμη περιλαμβάνεται και η επιδότηση με 25 λεπτά το λίτρο στην τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. Μεταξύ των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι και η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ που αφορά ευάλωτα νοικοκυριά. 

Το ενεργειακό τσουνάμι έχει φέρει κόστος στα 12,4 δισ. ευρώ, δηλαδή σε αυτό το ποσό ανέρχονται τα συνολικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ τον Ιούνιο οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο για 8,5 δισ. ευρώ. Από τα 12,4 δισ. ευρώ, τα 9,8 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται στη γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς. Από αυτά, τα 3,8 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά, και τα 6 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά ο νέος τρόπος των ενισχύσεων για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά. Περιλαμβάνει τρεις κλίμακες κατανάλωσης με αντίστοιχες επιδοτήσεις που απορροφούν έως και το 90% της αύξησης του κόστους. Σχετικά με τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 0,398 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα αν ξεπερνούν τις 2.000KWh καθώς και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης. Για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Με τις διεθνείς τιμές να εκτοξεύονται, το κόστος για τα νοικοκυριά είναι ασήκωτο. Η παρέμβαση για τη φετινή επιδότηση θα είναι διπλή. Καταρχάς, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μαζί με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Αφορά το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Η δεύτερη παρέμβαση είναι ότι με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο θα είναι αυξημένο 16% – 17% σε σχέση με την περσινή σεζόν.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Φέτος η παρέμβαση προβλέπει αύξηση των δικαιούχων, διπλάσιο επίδομα και έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης για όλους τους καταναλωτές. Ενσωματώνει παράλληλα  κίνητρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου και μπορούν να επιστρέψουν την ενέργεια σε πετρέλαιο θέρμανσης.

©Eurokinissi


Έτσι, περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών μέχρι το τέλος του έτους. Θα είναι αυξημένη κατά 16% -17% σε σχέση με τη περσινή σεζόν. Αυξάνεται δηλαδή στα 350 ευρώ από 300 ευρώ η  βάση υπολογισμού του επιδόματος και θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους, αφού διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος. Δηλαδή, τα νοικοκυριά που θα απενεργοποιήσουν  το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα αλλά και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Επίσης, με έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ  θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2022 όλοι οι καταναλωτές. Ετσι στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στο 1,50 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,25 ευρώ το λίτρο. Η επιδότηση αυτή θα ισχύσει έως 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ το μέτρο πιθανότατα θα παραταθεί και το 2023.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Μπορεί να μην αφορά επίδομα για την θέρμανση αλλά αποτελεί ανακούφιση για χιλιάδες οικογένειες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αυξάνεται, κατά 50%, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Συγκεκριμένα αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως, και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ. Το κόστος ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ. Αυτή η διάταξη εφαρμόζεται και για τους δικαιούχους του επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Από 15 έως τις 30 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της επιταγής ακρίβειας ύψους 250 ευρώ για 2,3 εκατ. ωφελούμενους. Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ, από 200 που ήταν, ενώ διευρύνεται σημαντικά και το πλήθος των ωφελούμενων. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στους συνταξιούχους.

Δικαιούχοι είναι οι εξής κατηγορίες:

  • 1 εκατ. συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,
  • 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,
  • 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.