«Μέτωπο» Ελλάδας – Αιγύπτου ενάντια στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

©ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΞ/ EUROKINISSI

Ελλάδα και Αίγυπτος επιχειρούν να αποτρέψουν την προσπάθεια της Άγκυρας να αναβιώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης και της Άγκυρας να υπογράψουν συμφωνία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκο Δένδιας, μετέβη στην Αίγυπτο και μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, έστειλαν σαφές μήνυμα για την υπεράσπιση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει κάτι που δεν της ανήκει» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει στην Τουρκία δικαιώματα ερευνών σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» και τόνισε: «Κανένας δεν μπορεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα στη βάση παράνομων και απονομιμοποιημένων ενεργειών. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία, κανένας δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο. Έναν κόσμο όπου τα νησιά σταματούν να απεικονίζονται στο χάρτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος σημείωσε ότι μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του επιβεβαίωσαν «ότι η απερχόμενη λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να υπογράφει αυτή τη διεθνή συμφωνία».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στην υπογραφη της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. «Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα. Με όλα, επαναλαμβάνω, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Δεν διεκδικούμε κάτι που δεν μας ανήκει» τόνισε.

Οι νέες επαφές του Νίκου Δένδια εντάσσονται στην κινητοποίηση της Αθήνας και στην απόφαση της Ελλάδας να μην αφήνει καμία πράξη της Τουρκίας αναπάντητη.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.