Μέριλιν Μονρόε: Η ζωή της, κόντρα ρόλος…

EPA/ANDRE DE DIENES / JULIEN’S AUCTIONS

Η προσωπικότητα και οι επιθυμίες του θρύλου που κρύφτηκε πίσω απ´ τη «χαζή ξανθιά» περσόνα, το δημιούργημα του Hollywood που υποδυόταν κάθε μέρα…

Μαρίλη Κουβαρά/ ActionPress

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον πολυσυζητημένο θάνατό της, αλλά και το τρέιλερ της νέας ταινίας για τη ζωή της, η μεγαλύτερη σταρ όλων των εποχών είναι για άλλη μια φορά στο επίκεντρο. Η Marilyn Monroe ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα μια γυναίκα συνυφασμένη με την ομορφιά, τη θηλυκότητα και το σεξαπίλ. Ποια ήταν όμως η αληθινή γυναίκα που κρύφτηκε πίσω απ´τον μύθο; 

Η Norma Jean Baker (αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στο Los Angeles το 1926. Δε γνώρισε ποτέ τον πραγματικό της πατέρα, αλλά ως παιδί έλεγε ψέματα πως είναι κόρη του Clark Gable. Η αγάπη και η ανάγκη της να ταυτιστεί με το σινεμά ήταν εμφανής από νωρίς. 

Έζησε με μια συντηρητική ανάδοχη οικογένεια τα πρώτα χρόνια της ζωής της, καθώς η μητέρα της έπρεπε να συνεχίσει να δουλεύει. Όταν ήταν επτά, την πήρε και οι δυο τους μετακόμισαν στο Hollywood. Τότε ήταν που το σινεμά άρχισε να γίνεται σιγά σιγά το όνειρό της. Και η σουπερστάρ πλατινέ ξανθιά της εποχής, Jean Harlow, το ίνδαλμά της. Ήθελε να γίνει σαν κι αυτή, και πάντα πίστευε στο «λευκό χαρτί». Από μικρή είχε την ικανότητα να «γράφει» επάνω της ό,τι εκείνη επιθυμούσε σε κάθε περίπτωση, είτε αυτό ήταν ένα όνειρο είτε ακόμα και μια ολόκληρη προσωπικότητα. 

H ταινία «Blonde» με την Ana de Armas θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου μέσω της πλατφόρμας του Netflix, ενώ η επίσημη κινηματογραφική πρεμιέρα θα γίνει στο Φεστιβάλ της Βενετίας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το εντυπωσιακό cast συμπληρώνουν οι: Adrien Brody, Dede Gardner, Sara Paxton, Dan Butler ενώ στην παραγωγή θα συμμετάσχει ο Brad Pitt

Αυτό ακριβώς θα κατάφερνε λίγα χρόνια αργότερα, μετά από πολλές δυσάρεστες και τραυματικές εμπειρίες που ήρθαν στη ζωή της. Η μητέρα της έπασχε από σοβαρές ψυχικές διαταραχές και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, πράγμα που οδήγησε τη Norma Jean από την ανάδοχη οικογένεια στο ορφανοτροφείο. Εκεί, όταν ήταν δέκα ετών, κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Αυτό ήταν και το γεγονός που πιθανώς την οδήγησε στη δημιουργία της Marilyn Monroe. Ένα τραύμα που δε μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει. Όλες οι μελλοντικές της σεξουαλικές σχέσεις ήταν τραυματικές κι επηρεασμένες απ´ αυτό. Τραγική ειρωνεία, η γυναίκα που ολόκληρος ο πλανήτης συνδέει ακόμα και σήμερα με τον ερωτισμό, δεν ήταν παρά ένα θύμα της εικόνας της. 

Η γυναίκα πίσω από το θρύλο

Δεν επιθυμούσε πολλούς εραστές και μια έντονη ερωτική ζωή, όπως πιστεύουν πολλοί. Αυτό που ήθελε πολύ όμως ήταν να κάνει παιδιά. Η επιθυμία της γινόταν όλο και πιο έντονη, ειδικά προς το τέλος της ζωής της. Όταν πια είχε αρχίσει η πτώση της από την υπερκατανάλωση των φαρμάκων που έπαιρνε, πήγαινε στα πάρκα, έπαιζε με τα παιδιά και ζητούσε από τις μητέρες εάν μπορεί να τα κρατήσει αγκαλιά για λίγο. Ίσως αυτό να ήταν μια ανάγκη να καλύψει τη μοναξιά που ένιωθε όλο και περισσότερο να την κατακλύζει. Παρά τη μεγάλη της επιθυμία και τις πολλές προσπάθειες που έκανε, δεν κατάφερε να γίνει μητέρα. 

EPA/BONHAMS

Μια ακόμα εντελώς άγνωστη πλευρά της Marilyn ήταν και αυτή της ευφυΐας της. Επαναστάτησε όταν την ανάγκασαν να σταματήσει το σχολείο για να παντρευτεί στα δεκαέξι της, και γράφτηκε στο UCLA για να σπουδάσει λογοτεχνία. Στην πορεία της καριέρας της, σπούδασε στο Actors Studio του Elia Kazan μαζί με κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Marlon Brando. Εκτός από το σινεμά, λάτρευε και τα βιβλία. Η βιβλιοθήκη με τα 430 βιβλία της, με μεγάλο εύρος σε κατηγορίες και συγγραφείς, μαρτυρούν την πολυπλοκότητα της προσωπικότητάς της. Πλάτων, Αριστοτέλης, Καζαντζάκης, Ντοστογέφσκι, Φιτζέραλντ, Φρόιντ και Χέμινγουεϊ αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της συλλογής της. 

Μια πτυχή της προσωπικότητάς της που κρύφτηκε πίσω απ´ τη «χαζή ξανθιά» περσόνα που δημιουργήθηκε στο Hollywood. Μια χαρισματική και ταλαντούχα γυναίκα, τόσο πειστική στο ρόλο που έπαιξε, που έκανε τους πάντες να πιστέψουν ότι η Marilyn Monroe και η Norma Jean Baker είναι ταυτόσημες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.