Μάριος Παπαγεωργίου: Ερχονται νέες συλλήψεις για τη δολοφονία του 26χρονου

© Eurokinissi

Εντάλματα σύλληψης 8 ατόμων για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, όπως προκύπτει από την συμπληρωματική δικογραφία σε μια  υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη πριν από 10 χρόνια.

Νίκος Τσέφλιος/ Action Press

Ο φάκελος της εξαφάνισης και πιθανής δολοφονίας του 26χρονου οπτομέτρη Μάριου Παπαγεωργίου, το πτώμα του οποίου δεν βρέθηκε ποτέ, δεν έχει κλείσει. Η δαμόκλειος σπάθη της δικαιοσύνης κρέμεται πάνω από άλλα 8 άτομα, τα οποία, σύμφωνα με την συμπληρωματική δικογραφία, φέρονται να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη πριν από δέκα χρόνια.

Η εισαγγελία άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία και αναμένεται να οριστεί ο ανακριτής που θα αναλάβει να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης και να τους καλέσει σε απολογία. Ανάμεσά τους είναι οι δύο γιοι του βασικού κατηγορούμενου, του οικογενειακού «φίλου», Πέτρου  Μιχ., ο οποίος καταδικάστηκε τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να αποκαλύψει ποτέ την τύχη του νεαρού Μάριου. Ο ένας είναι εν ενεργεία αστυνομικός και ο άλλος απόστρατος.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Ρουσσόπουλο, δικηγόρο της μητέρας του Μάριου, Βαρβάρας Θεοδωράκη, για τουλάχιστον 5 από τα πρόσωπα αυτά έχουν προκύψει ενδείξεις ενοχής. Κάποιοι ψευδομαρτύρησαν για να παραπλανήσουν τα δικαστήρια, κάποιοι άλλοι απέκρυψαν σημαντικά στοιχεία και συνομιλίες, που αποκάλυπταν τις τελευταίες μέρες και ώρες του Μάριου στη ζωή.

© Eurokinissi

Το χρονικό

Ο Πέτρος Μιχ., 81 χρόνων σήμερα, ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος, που είχε πείσει ακόμη και τους φίλους του ότι ήταν αρχηγός του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα και αντλούσε τεράστια δύναμη από μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, ήταν αυτός που θα βοηθούσε με τις «άκρες» του την οφθαλμίατρο Βαρβάρα Θεοδωράκη να βρει το παιδί της, που εξαφανίστηκε από την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, στις 9 Αυγούστου 2012. Στην αρχή την συμβούλευσε να μην πάει στην Αστυνομία, επειδή «οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι».

Όταν ο Μάριος έπαψε να δίνει σημεία ζωής αφότου έφυγε με το αυτοκίνητό του από το Διακοφτό, ήταν σίγουρος ότι «θα ήταν με κανένα γκομενάκι σε κάποια παραλία», όπως της είπε, όταν εκείνη ζήτησε τη βοήθειά του. Ακόμη και το ίδιο κιόλας βράδυ, όταν την πήρε κάποιος τηλέφωνο, απαιτώντας λύτρα για την απελευθέρωσή του, την απέτρεψε να απευθυνθεί στην Αστυνομία.

«Επειδή εδώ και δύο χρόνια δίνουμε στο γιο σου καθαρό πράμα και δεν μας πληρώνει, μας χρωστάει 620.000 ευρώ. Αν θες να τον ξαναδείς, δώσε μας τα λεφτά», της είπε μια ανδρική φωνή, αλλά εκείνη δεν πίστεψε τίποτα. Το μοναχοπαίδι της ούτε έπινε, ούτε κάπνιζε.

Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκε, τον Δεκέμβριο του 2021, να καταθέσει η μητέρα του Μάριου, Βαρβάρας Θεοδωράκη: «Μέλημά μου είναι να βρεθεί «ό,τι έχει μείνει από το παιδί μου»… © Eurokinissi

Την επόμενη ημέρα το αυτοκίνητο του, ένα μολυβί «Audi Α4» με αριθμό κυκλοφορίας ΙΜΕ-5203 βρέθηκε στη συμβολή των οδών Ποσειδώνος και Αφροδίτης, στο Παλαιό Φάληρο, αλλά ο ίδιος ήταν άφαντος. Οι απαγωγείς επανήλθαν με νέο τηλεφώνημα, διαβεβαιώνοντας τη μητέρα ότι ο Μάριος ήταν ζωντανός και θα τον απελευθέρωναν μόνο εάν τους κατέβαλε τα λύτρα. «Σας παρακαλώ θέλω να μιλήσω με το παιδί μου», τους είπε. «Αν δώσεις τα λεφτά, θα το έχεις το παιδί αύριο…», της απάντησαν. 

Τις επόμενες ημέρες η Βαρβάρα Θεοδωράκη, με τη βοήθεια συγγενών, που της έστειλαν χρήματα ακόμη και από την Κρήτη, κατάφερε να συγκεντρώσει 350.000 ευρώ. Ο «αδελφικός της φίλος», ο Πέτρος, που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους απαγωγείς, ήταν ανένδοτος: «Δεν θα τα δώσεις τα λεφτά», της είπε και εκείνη άρχισε να τον υποψιάζεται. Όταν σε μια από τις επικοινωνίες τους οι απαγωγείς αρνήθηκαν να της δώσουν στο τηλέφωνο το Μάριο για να βεβαιωθεί ότι ήταν ζωντανός, αποφάσισε να δηλώσει την εξαφάνισή του στις Αρχές. Όπως είπε, έφυγε εκείνο το απόγευμα από το Διακοφτό, όπου έκαναν διακοπές, παίρνοντας μαζί του 6.000 ευρώ, για να δει ένα χορτοκοπτικό που ενδιαφερόταν να αγοράσει. Είχε ήδη 8 24ωρα να δώσει σημεία ζωής και είχε αρχίσει να χάνει τις ελπίδες της.

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι ο Πέτρος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε μιλήσει με το Μάριο, λίγο πριν εξαφανιστεί. Στο μεταξύ, ίχνη αίματος του 26χρονου οπτομέτρη, που είχαν ξεπλυθεί, εντοπίστηκαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την εξαφάνιση παρατήρησαν ότι ένα μαύρο βαν βρισκόταν για πολλές ώρες έξω από το σπίτι της μητέρας του. Και, όπως αποδείχθηκε, είχαν σκοπό να την ληστέψουν για να της αρπάξουν τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει. Στις 16 Οκτωβρίου 2012 οι αστυνομικοί επενέβησαν και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ως «εγκέφαλος» της απαγωγής κατηγορήθηκε ο Πέτρος Μιχ., ενώ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν η σύζυγός του, Βούλα και άλλα έξι άτομα. Το μόνο που ήθελε πλέον η τραγική μάνα ήταν να κηδέψει το παιδί της. Αν και υπήρχαν ενδείξεις ότι απήχθη κάπου στο Μεγάλο Πεύκο, μεταφέρθηκε στον Κιθαιρώνα και θάφτηκε στα «καμένα» της Αρκαδίας ή -σύμφωνα με έναν Καναδό ερευνητή- στα Καμένα Βούρλα, η άκρη δεν βρέθηκε…

Η δίκη των 8

Η δίκη των οκτώ συλληφθέντων άρχισε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Ο βασικός κατηγορούμενος, τον οποίο η εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε στην πρότασή της ως τον «εγκέφαλο» της απαγωγής και αρχηγό της σπείρας, καταδικάστηκε σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 23 ετών για ανθρωποκτονία, αρπαγή από κοινού, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και σύσταση συμμορίας. Σε ποινή κάθειρξης 18 ετών καταδικάστηκε η σύζυγός του, η οποία, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «συντόνιζε τηλεφωνικά και από το σπίτι όλες τις ενέργειές του και, λόγω της φιλικής της σχέσης με την οικογένεια του Μάριου, αποσπούσε πληροφορίες από τη μητέρα του, Βαρβάρα». Τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 2-6 ετών με αναστολή και δύο αθωώθηκαν, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι του Μάριου κρατώντας πλακάτ, με τα οποία ζητούσαν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την τύχη του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό πήρε αρκετές αναβολές. Μάλιστα στο περιθώριο της δίκης, που είχε οριστεί για τον Μάιο του 2017, ένας θείος του Μάριου πυροβόλησε στον αέρα την ώρα που έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί από το αυτόφωρο σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 2 μηνών με αναστολή. Τελικώς η δίκη άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, με την παρότρυνση της προέδρου προς τους κατηγορούμενους να πουν την αλήθεια. «Ακολουθήσατε μια γραμμή στο πρωτόδικο δικαστήριο και ήταν καταδικαστική. Έχετε άλλη μια ευκαιρία να μιλήσετε, ίσως είναι η τελευταία. Η αλήθεια είναι πάντα λυτρωτική για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας περιέγραψε τον βασικό κατηγορούμενο ως έναν άνθρωπο «πανέξυπνο και μεθοδικό, με μεγάλη ικανότητα πειθούς» που κατάφερε να γίνει «το στήριγμα» της μητέρας του Μάριου, «να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την έλλειψη πατρικής φιγούρας», ώστε να επιτύχει το στόχο του να αποσπάσει χρήματα από την οικογένεια. «Ήταν εκείνος που έστησε την απαγωγή και προσποιούνταν δήθεν τον διαπραγματευτή και απέτρεπε τη μητέρα να πάει στην Αστυνομία. Κατάφερε να αποτελεί τον πιο στενό φίλο της, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία στο γιο της. Ο βαθμός εξάρτησής της ήταν τέτοιος που δεν αντιδρούσε σε ό,τι της έλεγε, είχε μετατραπεί σε άβουλο πιόνι του», ανέφερε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή της.

Στηριζόμενη σε μαρτυρίες, τηλεφωνικές κλήσεις και ευρήματα όπως το αίμα του νεαρού φοιτητή στη ρεζέρβα του αυτοκινήτου του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βασικός κατηγορούμενος ήταν αυτός που κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο Μάριο. Μια πρώην συγκρατούμενη της συζύγου του βασικού κατηγορούμενου κατέθεσε εγγράφως στο δικαστήριο ότι τής είχε αποκαλύψει μέσα στις φυλακές του Ελαιώνα πως ο Μάριος είχε απαχθεί για λύτρα. Και πρόσθεσε ότι τον δολοφόνησαν και τον έκαψαν κάπου στο Άνω Διακοφτό.

Σχεδόν 10 μήνες από την έναρξη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Πέτρος Μιχ. καταδικάστηκε σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 20 ετών, αφού η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών και πρότεινε την εσχάτη των ποινών. Σε ποινές φυλάκισης 2-3 ετών με αναστολή καταδικάστηκαν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, ενώ τα πρακτικά της δίκης διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων στην απαγωγή και δολοφονία του Μάριου. Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκε, τον Δεκέμβριο του 2021, να καταθέσει η μητέρα του Μάριου. «Μέλημά μου είναι να βρεθεί «ό,τι έχει μείνει από το παιδί μου», είπε στους δημοσιογράφους.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.