Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Action24Press: «Ο Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της οικονομικής καταστροφής»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οξύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής πολιτικής εξαπολύει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο Action 24 Press.

Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαδημητρίου/ ActionPress

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζει την ανάγκη μιας διαφορετικής εργασιακής πολιτικής, επικρίνει την κυβέρνηση για την μυστική ατζέντα που ασκεί στη διπλωματία, και για την Ουκρανία αλλά και για την Τουρκία, ενώ αναφερόμενη στα εσωκομματικά ζητήματα του κόμματός της κάνει λόγο για ενότητα και συλλογικότητα, με απώτερο στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

-Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δείχνει να ξεπερνάει τις συνήθεις καταστάσεις. Φοβάστε πολεμικό επεισόδιο; 

Υπάρχει συνεχής κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και των παραβιάσεων. Η χώρα μας όμως δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της έντασης, αλλά με σαφείς θέσεις και πρωτοβουλίες να κατοχυρώνει τη θέση και τα συμφέροντα της. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι φανερό ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται προκειμένου να ενισχύσει τον ρόλο της Τουρκίας και να προωθήσει τη στρατηγική του τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας του. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και αρκείται σε μία αντίληψη επικοινωνιακών διεθνών σχέσεων. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου, πέραν των χειροκροτημάτων και των διπλωματικών φιλοφρονήσεων, δεν είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Καμία αλλαγή στάσης από την αμερικανική διοίκηση σχετικά με την αναβάθμιση και την προμήθεια των F16 στην Τουρκία, καμία σαφής καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας εις βάρος της χώρας μας. Ενδεικτικές ήταν οι πρωτοφανείς προκλητικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη, μόλις μια μέρα μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, και παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς ότι η άνευ ανταλλαγμάτων και επ’ αόριστον παραχώρηση των εγκαταστάσεων και του λιμανιού θωρακίζει τη χώρα μας. Στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις οι ΗΠΑ και η ΕΕ απαντούν με δηλώσεις ίσων αποστάσεων. Η κυβέρνηση έστειλε όπλα στην Ουκρανία που εμπλέκουν τη χώρα μας στις πολεμικές επιχειρήσεις και εξασθενούν τη θέση της την επόμενη μέρα του πολέμου, και συνέχισε τις αποστολές κρυφά από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές ενέργειες που σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις για την κυβέρνηση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας κυβέρνησης που δηλώνει «πρόθυμη και δεδομένη», δεν έχει στρατηγική, δεν διεκδικεί και δεν ασκεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που να αναδεικνύει το ρόλο της χώρας μας και να κατοχυρώνει τα εθνικά μας συμφέροντα.

-Ασκείτε κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Τι διαφορετικό θα κάνατε; 

Καταρχάς θα κατοχυρώναμε έμπρακτα τη θέση της χώρας μας ως ισότιμου εταίρου, με την άσκηση μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και θα αναδεικνύαμε τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι απλά με δηλώσεις, αλλά στις αποφάσεις και στις πολιτικές της ΕΕ. Αυτή ήταν και η αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22/3/2018 που ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος… και καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες». Στις 20/6/2019, επειδή η Τουρκία δεν είχε ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της ΕΕ, ζήτησε από την Επιτροπή να προτείνει «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή κυρώσεις. Αυτά είχε πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας γιατί διεκδίκησε και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου με την Τουρκία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το καλοκαίρι του 2020 όφειλε να έχει αξιοποιήσει τη διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και να εξαρτήσει συνολικά τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία με την πρόβλεψη στις αποφάσεις της απειλής κυρώσεων για τουρκικές επιθετικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και της προοπτικής προσφυγής στη Χάγη σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ ως προϋπόθεσης της εξέλιξης των Ευρωτουρκικών σχέσεων.

-Γνωρίζετε καλά πως μια μείωση στο ΕΦΚ και στον ΦΠΑ καυσίμων και ενέργειας ισοδυναμεί με άδεια ταμεία. Ποια είναι η λύση; 

Δεν ισχύει αυτό, αντίθετα όλους αυτούς τους μήνες το κράτος έχει αυξημένες εισπράξεις από τη φορολογία των καυσίμων και στην πράξη κερδοσκοπεί εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της πραγματικής οικονομίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τεράστιες ευθύνες και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη διεθνή διάσταση της κρίσης! Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από αυτά που διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πολιτική που εφαρμόζει στη χώρα της. Ενώ οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έδωσαν μάχη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πέτυχαν την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 40% της τιμής του ρεύματος στις χώρες τους, ο κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σιώπησε! Αρνείται να φορολογήσει την αισχροκέρδεια των εταιριών ενέργειας, δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ήδη εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται συνεχώς από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη δραματική κοινωνική πραγματικότητα. Ο κατώτατος μισθός έχει πλέον χάσει το 18% της αγοραστικής του δύναμης και ο μισθός της μερικής απασχόλησης το 28%. Αποτελεί σημαντική εξέλιξη η απόφαση των προσωρινών μέτρων που αποφάσισε το δικαστήριο, έστω και περιορισμένα, για την προστασία των αδύναμων καταναλωτών απέναντι στην αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιρειών. Επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τροπολογία που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

– Ασκείτε έντονη κριτική για τα εργασιακά. Μπορεί στις σημερινές συνθήκες να γίνουν οι αλλαγές που υποστηρίζετε;

Ναι, και είναι η δέσμευση μας! Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, κοινωνική αναγκαιότητα και βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.  Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη πρόταση που επικεντρώνεται στην ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ανισοτήτων, στο μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χωρας μας, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και στην ενίσχυση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Στο επίκεντρο των προτάσεων μας βρίσκεται η εργασία ως παραγωγική δύναμη, η στήριξη των μισθών και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αποκατάσταση και ενίσχυση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και η μείωση των ανισοτήτων. Προτάσεις που έρχονται να απαντήσουν στην απόγνωση, την επισφάλεια και τη φτωχοποίηση που αντιμετωπίζει η κοινωνία εξαιτίας της έξαρσης της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

-Γιατί πιστεύετε πως θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο; 

Υπάρχει ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και γενικευμένη αποδοκιμασία της πολιτικής της. Οι κυβερνητικές διαρροές για εκλογές το φθινόπωρο δηλώνουν την κυβερνητική αγωνία και υποκρύπτουν σκέψεις απόδρασης μπροστά στα αδιέξοδα και την αυξανόμενη κοινωνική αντίδραση. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Από την πλευρά μας ζητάμε εκλογές γιατί η κυβέρνηση ζημιώνει καθημερινά τον τόπο και την κοινωνία. Με τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις μας απευθυνόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία και αναδεικνύουμε ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός. Όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα και τον λαό! Σήμερα η πολιτική αλλαγή αποτελεί ανάγκη και κοινωνικό αίτημα

-Πολλοί λένε μετά και τις εσωκομματικές σας εκλογές  πως «το ΠΑΣΟΚ ελέγχει και τον ΣΥΡΙΖΑ». Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προσδιορίζεται από τις αρχές και τις αξίες του και τις συλλογικές αποφάσεις των μελών και των οργάνων του. Αποτελεί σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς και κορμό του ευρύτερου προοδευτικού και αριστερού χώρου. Η στρατηγική της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του ποιοτικού μετασχηματισμού ήταν συλλογική απόφαση και προσπάθεια που δικαιώθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βγαίνει σήμερα ενισχυμένος και με νέα δυναμική από το Συνέδριο και την πρόσφατη άμεση εκλογική διαδικασία. Η μαζική συμμετοχή στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σημαντικό πολιτικό γεγονός. Η προσέλευση 150.000 νέων και παλαιών μελών σηματοδότησε τη μεγάλη ανταπόκριση του προοδευτικού κόσμου σε όλη τη χώρα, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των αγροτών και των νέων ανθρώπων, έστειλε ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής και νικηφόρας πορείας. Προχωράμε με ενότητα και συλλογικότητα, δυναμικά, αποφασιστικά και αισιόδοξα για τη νίκη στις εκλογές και για μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα!

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.