Μάχη με τις φλόγες σε Κορινθία, Λακωνία, Ηλεία και Αχαΐα – Εκκένωση οικισμού στο Πόρτο Γερμενό

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και σήμερα, καθώς αρκετές είναι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι του οικισμού Μύτικα με εντολή να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τη Ψάθα.

Για την επιχείρηση κατάσβεσης στο Πόρτο Γερμενό επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ και 6 Ε/Π, εκ των οποίων τα 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας.

Επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου, 10 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Φωτιά στην Άμφισσα: Αναζωπύρωση κοντά στην Ιτέα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, ύστερα από αναζωπύρωση της φωτιάς στην Άμφισσα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε από χθες το μεσημέρι έδειχνε καλύτερη εικόνα, ωστόσο το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε μάχη των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις.

Φωτιά στο Καλαμάκι Αχαΐας

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στο Καλαμάκι Αχαΐας.

Επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 1 Ε/Π.

Νέο πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει και στη Λακωνία, στην Παλαιοπαναγιά Σπάρτης, σε αγροτοδασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 13 οχήματα της Π.Υ.Σπάρτης με 26 άνδρες, ενώ συνδράμουν στην κατάσβεση και υδροφόρες.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Αναλυτικά οι σχετικές περιοχές:

  •   Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  •  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  •   Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  •   Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  •   Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.