«Μάχη» Κομισιόν και κρατών-μελών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

©EPA

Κομισιόν και κράτη- μέλη της ΕΕ διαφωνούν ως προς τη λύση για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχων των 15 κρατών – μελών της Ε.Ε, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν στείλειι επιστολή με την οποία κάνουν έκκληση προς την Κομισιόν για πλαφόν τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, η Ούρσουλα Φόν ντερ Λάιεν έχει άλλη άποψη, σύμφωνα με το Politico.

Τα όσα αναφέρε το Politico ενισχύονται και από τις δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, η οποία ζητά επιβολή πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά με την προϋπόθεση πως αυτό θα συνεχίσει να είναι ελκυστικό κατά την εξαγωγή του στην Ευρώπη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ένα ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε επίπεδο που εξακολουθεί να το καθιστά ελκυστικό για να εξαχθεί στην Ευρώπη», δήλωσε η ίδια.

Σημείωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να εισαγάγει ένα ξεχωριστό πλαφόν, ειδικά για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Στόχος είναι να περιοριστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας» επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό το ανώτατο όριο πρέπει να ρυθμιστεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην αυξάνει τη συνολική κατανάλωση αερίου».

«Για να θωρακίσουμε τους καταναλωτές από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, προτείναμε ήδη τον Σεπτέμβριο επείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα δημιουργήσει έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και τη συνεισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων», κατέληξε η Κάντρι Σίμσον.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.