«Μάχη» για το πλαφόν σε ρωσικό αέριο και πετρέλαιο

©EPA

Συνεχίζεται ο ενεργειακός «πόλεμος» ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα, με την Ε.Ε. και τις χώρες του G7 να δρομολογούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας από τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χθες πεπεισμένη πως «ήρθε η ώρα να καθορίσουμε ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών». «Ένα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική θεμελίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν κέρδη προσωρινά ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, για ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση έκανε λόγο εκ νέου ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο. «Αντιμετωπίζουμε κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ, αλλά η λύση θα έρθει σε διεθνές επίπεδο, άρα και από την Ευρώπη, με παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου» σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η ομάδα της G7 είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Η Ουάσιγκτον έχει προτείνει το μέτρο, ελπίζοντας να ανακόψει την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Το σχέδιο του G7 θα δώσει σε όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο υπό το πλαφόν τη δυνατότητα να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες, κατά το Bloomberg.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε πως η Ρωσία θα επιβάλει εμπάργκο σε όσες χώρες υποστηρίξουν την πρόταση για πλαφόν. Και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα διακόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη, εάν οι Βρυξέλλες επιβάλλουν πλαφόν.

Για πλαφόν, πάντως στο πετρέλαιο, θα πρέπει να πεισθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με την Ουγγαρία να έχει διαμηνύσει πως θα αντιταχθεί στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. 

Διέκοψε επ’ αόριστον τις ροές αερίου η Gazpom

Η Gazprom ανακοίνωσε αιφνιδίως χθες ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει σήμερα Σάββατο (3/9).

Η ρωσική εταιρεία επικαλείται νέα ζημιά στον κινητήρα του στροβίλου και αναφέρει ότι αγωγός θα παραμείνει κλειστός έως ότου ολοκληρωθούν οι επισκευές. Ο Nord Stream 1 λειτουργούσε με το 20% της δυναμικότητάς του πριν τη διακοπή της ροής του για τρεις ημέρες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.