Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Θα πορευθούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο» [vid]

©ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Θα πορευθούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο», τόνισε.

«Έχω δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας και έχω πει πως οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δε νοείται να αλλάξουν πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει.

Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο κατεβάζοντας λίγο το μπόνους εδρών ώστε να κατακτήσουμε αυτοδυναμία. Προτιμώ να περνάω χρόνο για να πείσω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτοδυναμίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός από μία περίπτωση: Εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και πει ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μια “βόμβα” για τα εκλογικά θεμέλια», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας, ωστόσο, πως δίνει λίγες πιθανότητες στο να γίνει αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες, η υπόθεση είναι σοβαρή, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, δέχθηκα παραιτήσεις, ανοίξαμε τη Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής».

«Δεν θα κάνουμε φύλλο και φτερό τις μυστικές μας υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Κατανοώ το θυμό του κ. Ανδρουλάκη, αλλά κάνει μία εργαλειοποίηση του θέματος, έχει τη δυνατότητα να λάβει τις απαντήσεις από την ΕΥΠ», συμπλήρωσε.

Ως προς πιθανή μετεκλογική συνεργασία ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής. Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό θα συνιστά πολιτική τερατογένεση».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως: «Δεν είμαι εγώ αυτός που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι».

Για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Θα προχωρήσουμε σε γεννεία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η τιμή να είναι “σχετικά λογική”. Η τελική τιμή δεν θα έχει σχέση με την εμπορική τιμή του φυσικού αερίου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα».

«Θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας, όχι από τους πρόσφυγες, αλλά από ανθρώπους που πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από τη γείτονα χώρα και από ανθρώπους που επιδιώκουν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως πολιτικά δεν βρίσκεται κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Επίσης είπε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στην Θεσσαλονίκη παρατηρείται πλέον συνωστισμός εν εξελίξει έργων υποδομής, ενώ για το μετρό επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ποιος πιστεύει ένα κόμμα, που ζωγράφιζε μουσαμάδες»;

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου εδώ:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.